Kvinnor på Söderslätt. Dåtid och nutid av Viia Delvéus

450 SEK
I lager
ISBN : 9789163919299
Publisher : Vulkan
Språk : Svenska

Äntligen - Boken om Söderslättskvinnor!
Hur har kvinnor – våra förmödrar – levt och verkat på Söderslätt förr i tiden? Var finns kvinnors historia? Var finns berättelser om de kvinnor som gjort avtryck på något sätt, de företagsamma, de kreativa, de drivande kvinnorna, förebilderna?
Tre kvinnor – Viia Delvéus, Siv Heurlin och Eva Månsson - från föreningen FemNet i Malmö/Oxie skapade ett projekt och började leta… Det var inte alldeles enkelt att hitta lokal kvinnohistoria eller ens historiska kvinnor på Söderslätt. Våra förmödrar var ”osynliga”, det var männens gärningar som dominerade i historiebeskrivningar. Kvinnor behöver synliggöras – herstory måste berättas!
Till slut hade FemNet-kvinnorna samlat ihop drygt 200 kvinnor: lärarinnor, politiker, författare, konstnärer, bondmoror, kloka gummor, häxor, med flera, som bott och verkat på Söderslätt, och vars livsöden beskrivs mer eller mindre kortfattat i boken. Bitar av allmän kvinnohistoria binder ihop berättelserna.
Medtaget i boken finns också ett axplock av nutida företagsamma, kreativa och drivande kvinnor, som ägnar sig åt samma verksamheter som kvinnor gjort under sekler - nu i annan, modernare tappning.
FemNet-kvinnorna har också arrangerat ”Resor i kvinnospår” samt skapat en ”Kvinnokarta Söderslätt”. Deras arbete har uppmärksammats i lokaltidningar och i Trelleborgs Allehanda. Lokaltidningar på Söderslätt har dessutom nominerat dem till vardagshjältar 2015.

ISBN : 9789163919299
Format : 148.00 X 210.00
Publisher : Vulkan
Språk : Svenska
Sidor. : 220
Utgivningsdatum : 2016/10/25
Författare : Viia Delvéus
Write Your Own Review
Du recenserar:Kvinnor på Söderslätt. Dåtid och nutid av Viia Delvéus
Your Rating