Socialismens nederlag och människans natur av Hans Norebrink

119 SEK
I lager
ISBN : 9789188809872
Publisher : Vulkan
Språk : Svenska

1917 - 2017

Ryska revolutionen - Den Stora Socialistiska Oktoberrevolutionen - har fyllt 100 år. Inför en hoppfull och entusiastisk global vänster- och arbetarrörelse inleddes 1917 det största och mest dramatiska sociala samhällsexperimentet i mänsklighetens historia.

1975 föll Portugals kolonialvälde, kulturrevolutionen pågick i Maos Kina, och det lilla socialistiska Vietnam besegrade världens supermakt, det imperialistiska USA. En tredjedel av världen var "kommunistisk" och verkade för många ha framtiden för sig.

Men redan fjorton år senare, 1989, faller Berlinmuren och den realsocialistiska världen rasar samman av sina egna interna motsättningar och misslyckanden. Idag återstår bara två traditionellt kommunistiska stater, mjukdiktaturen Kuba och skräckexemplet Nordkorea (men även där pågår marknadsekonomiska reformer).
Dags att summera. Varför gick socialismen under? Vad gick fel? Har de borgerliga och många vanliga människor rätt när de säger att socialismen må vara en vacker tanke, men att den inte går att genomföra på grund av människans själviska natur?

Boken tar sig an den frågan genom att vända sig till evolutionsvetenskapen och vad den säger om människans natur. Finns det fortfarande hopp om att en socialism värd namnet skulle kunna förverkligas? I så fall, hur skulle den se ut?

Författaren Hans Norebrink, född 1950, är en exmaoistisk arbetare som gör en personlig och evolutionsvetenskaplig uppgörelse med realsocialismen - från en radikal vänsterståndpunkt.

Han har varit solidaritets- och vänsteraktivist i 50 år, arbetare i sammanlagt 30 år (mest i vården), journalist i 7 år, läst till fil mag i internationella relationer och distanskurser i motsvarande 6 år, varit volontär bland Bolivias indianer i 5 år, har arbetat sig jorden runt under 3 år.

Hans personliga livsprojekt är att förstå varför den reellt existerande socialismen urartade i förtryck och nya klassamhällen. Och om den kan återuppstå i frihetlig och demokratisk form.
Tidigare har han tillsammans med bortgångne etnologiprofessorn Åke Daun utgivit boken "Snällare än du tror – Människan social av naturen".

ISBN : 9789188809872
Format : 148.00 X 210.00
Publisher : Vulkan
Språk : Svenska
Sidor. : 549
Utgivningsdatum : 2018/04/20
Författare : Hans Norebrink
Write Your Own Review
Du recenserar:Socialismens nederlag och människans natur av Hans Norebrink
Your Rating