Timios från Kreta av Tomas Jerremalm

179 SEK
I lager
ISBN : 9789198296006
Språk : Svenska

Hur tedde sig vardagslivet i det minoiska Kreta, 3 500 år tillbaka i tiden?

Eftersom det rör sig om förhistorisk tid finns inte något definitivt svar på frågan. De enda meddelanden som återstår i vår tid skrevs på fuktiga lertavlor, som härdades vid olika brandkatastrofer på Kreta. Dessutom har den omfattande arkeologiska forskningen funnit diverse sigill, smycken, keramik, statyetter och rester av väggmålningar. Dessa fynd ger förstås också värdefull information om det minoiska samhället.

Knossos var det största minoiska palatset och lär ha omfattat fyra våningsplan och närmare 1 500 rum. Ett ofattbart stort byggnadsverk med tanke på dess ålder. Det uppfördes under Europas ungtid, tiden då den västerländska kulturen började formas. Kanske är det därför så många framstående arkeologer ägnat stort intresse åt utgrävningar på ön? Forskare på universitet i nästan alla västeuropeiska länder samt USA har deltagit - och deltar fortfarande - i ett stort antal arkeologiska projekt på Kreta. Alla vill söka förklaringar och samband för att förstå mer om vårt kulturella ursprung.

Romanserien om Timios liv på 1500-talet f Kr är ett försök att skildra livet i det minoiska samhället. Den kan dels ses som en historisk roman och dels som en reseberättelse i och med att huvudpersonen rör sig över hela Kreta. Timios växer upp i en bergsby nära Kretas västra kust och tänker bli fåraherde, men kommer till Kydonia (Chania) i norr och erbjuds byggnadsarbete på den palatsliknande byggnaden.

Sedan beger han sig till Knossos och utbildas till astrolog för att lära sig läsa av himlavalvet. Som astrologlärling företar han resor över ön till palatset i Kato Zakros längst bort i öster. Sedermera erhåller han uppdraget som astrolog i Phaistos i södra delen av Kreta.

Det är en fiktiv berättelse med värme och stillsam humor, som till stor del grundar sig på fakta från den arkeologiska forskningen. Författarens ambition har varit att belysa det dagliga livet i det minoiska samhället sett ur den lilla människans synvinkel. I boken används ett vardagligt språk i syfte att göra boken lättillgänglig för alla kategorier av läsare. Romanserien vänder sig alltså till den vanliga bokläsaren, som kan vara intresserad av historiska romaner. Böckerna riktar sig också till Kretaresenärer - både forna och de som planerar en resa. I slutet av varje bok finns ett särskilt avsnitt, kallat "I Timios fotspår". Här ges läsaren möjlighet att företa samma resa över ön, som huvudpersonen gjorde för 3 500 år sedan, genom tips om resvägar och sevärdheter.

Kreta besöks varje år av ungefär 2,5 miljoner turister (ca 200 000 svenskar) och närmare 700 000 besöker Knossos, vilket tyder på ett genuint intresse för Greklands största ö och den minoiska kulturen.

ISBN : 9789198296006
Språk : Svenska
Sidor. : 271
Utgivningsdatum : 2015/12/04
Författare : Tomas Jerremalm
Write Your Own Review
Du recenserar:Timios från Kreta av Tomas Jerremalm
Your Rating