Pris: 99kr
Skicka din beställning till [email protected]

Alex och Sophie levde ett fattigt gröna vågen-liv, skaffade en stor barnaskara och gjorde med glödande patos en hobbytidning mitt ute på bonnvischan. När den stora medieexplosionen kom i början av nittiotalet sköt tidningens upplaga snabbt i höjden och pengarna strömmade in. Familjen flyttade till huvudstaden och hamnade mitt i informationssamhällets strömvirvlar.

I romanens början är Alex och Sophie ett välbekant radarpar i storstadens mediekretsar. Deras lustbetonade hobbyprojekt har förvandlats till ett trendkänsligt och framgångsrikt nöjesmagasin. Verksamheten fortsätter växa – men också misshälligheterna. Trycket ökar när mediebaronen Stålström breder ut sig på arenan och Alex känner sig alltmer utsatt. För att dämpa sin ångest över det ständigt närvarande konkurrenshotet tar han till flaskan och när Sophie med allt kraftigare påtryckningar kräver att han ägnar sig åt familjen tar han till knytnävarna. Alkoholismen och våldet trappas upp i jämn takt med Sophies ansträngningar att sminka över blåtirorna i sitt ansikte och sprickorna i familjefasaden. In i det längsta försöker hon bevara omvärldens bild av den dynamiska duon. Men deras tillvaro är en tickande bomb. Alex och Sophie förlorar gradvis greppet om verkligheten. Undan för undan invaderas de av det tilltagande mediebruset och till slut är det bara det som händer i tidningar och tv som äger giltighet i deras kaotiska liv. När rockikonen Kurt Cobain tar livet av sig får detta en överdrivet stor betydelse. Alex jublar över de höjda upplagesiffror självmordet kommer att medföra, medan Sophie klappar ihop – Cobains självmord spräcker hål på hennes livslögn och hon faller ner i djup apati. Sammanbrottet är ett faktum.

Alex läggs in på avgiftning, Sophie tar ut skilsmässa och försöker mödosamt starta ett nytt liv som singelmamma. Hennes sorg över det kapsejsade äktenskapet förmörkas av Alex hånfulla attacker mot henne. Han gör henne ekonomiskt lottlös och ändrar tidningens linje radikalt. Sophie får se nakna kvinnor på omslagen och svär för sig själv att hämnas. Så småningom erbjuds hon jobb som programledare för en feministisk talkshow och Alex och Sophie fortsätter agera ut sin äktenskapliga konflikt inför öppen ridå, i offentligheten.
Vid romanens slut inser bägge att de glömt något oerhört viktigt. Alex tar bilen och åker tillbaks till landet där de en gång bott. Sophie möts av glada barnaröster när hon kliver in genom dörren till sitt hem.

Andra sidan Alex är en mycket närgången skildring av ett förhållande i sönderfall och av medieboomens destruktiva baksida – men boken handlar även om stormig passion, sex, våld, skvaller, svek och krossade drömmar. Här finns träffsäkra interiörer från tidningsvärlden och musikbranschen, avslöjande porträtt av snobbiga kändisar och drastiska skildringar från partyn och innekrogar. De bägge huvudpersonerna får vartannat kapitel till sitt förfogande där de med pumpande energi vräker ut sitt känsloliv över boksidorna.

Så ser jag på boken idag:
Jag hade offrat hela min trygghet för att förverkliga mina författardrömmar och insåg snart att jag fick smida medan järnet var varmt. Andra sidan Alex blev min skilsmässoroman och jag skrev den med glödande frenesi samtidigt som jag försörjde fem hungriga ungar. Den väckte stort rabalder, men det var inte förrän den kom ut i pocket som läsarna strömmade till. Detta innebar mitt stora genombrott, och sedan dess har jag känt en bultande kärlek och lojalitet gentemot min läsekrets som trodde på mig när ingen annan gjorde det.

Recensioner
”Unna er en Unni” Åsa Mattsson, Aftonbladet
””Andra sidan Alex” är en sådan där bok man bara måste ha läst. En klar hit. Hon skriver ju faktiskt förbannat bra!” Johan Helmertz, Resumé
”Årets bok!” Annika Sundbaum-Melin, Aftonbladet
”Här hymlas varken med sex, våld eller mindre ädla känslor…naturligtvis helt enkelt hur kul som helst att läsa!” Cecilia Werner, Hallands Posten