Tryck dina böcker hos Vulkan

null

Experter på att trycka bok

Hos oss kan du trycka din bok till mycket konkurrenskraftiga priser. Böcker och boktryckning är det vi kan bäst. Om du redan har tryckfärdiga filer – oavsett om du tagit fram dem själv eller fått hjälp med dem av en vän eller formgivare – är Vulkans tryckpaket rätt val för dig. 

Tack vare vår mångåriga erfarenhet av boktryck har vi väl upparbetade tryckerikontakter hos ett antal tryckerier som trycker böcker av yppersta kvalitet. Då vi trycker böcker i stora volymer varje månad har vi möjlighet att pressa priserna lägre än vad du själv kan om du kontaktar tryckerierna själv.

Du får en kontaktperson hos oss som kan hjälpa dig och besvara eventuella frågor rörande trycket, föreslå lämpligt papper för din bok med mera. Du slipper också eventuell språkförbistring som kan uppstå ifall du söker tryckerier utomlands på egen hand.

Bästa valet för boktryckning

Vulkan trycker ca 30.000 exemplar per månad och är det bästa valet för dig som vill trycka din bok hos en pålitlig, stabil och erfaren tryckpartner.

Genom att trycka böcker via oss slipper du slösa tid på att kontakta en rad olika tryckerier. Du hittar alltid det bästa och det rätta tryckeriet för just ditt boktryck. 

Genom att använda dig av vårt tryckpaket slipper du oroa dig över om boken blir bra eller inte – vi ställer väldigt höga kvalitetskrav på de tryckerier vi samarbetar med.

Observera att i de fall du själv levererar tryckfärdiga filer antingen som du gjort själv eller som du anlitat extern formgivare för att göra så är det du själv som har ansvaret för resultatet och för tryckfilernas utformning.

Vad tycker andra om Vulkan?

Hos Vulkan är det billigt att trycka böcker

Vi har förenklat processen så långt som möjligt för dig som kund, oavsett om du levererar färdiga tryckorginal, skapar din bok på egen hand i vårt bokverktyg eller använder något av våra förmånliga bokerbjudanden. Du har kontakt med din kontaktperson hos oss, som ansvarar för hela processen.

Vi har en rad olika tryckerier som vi samarbetar med, som alla levererar färdiga produkter av högsta kvalitet. När du skickar in en offertförfrågan tar vi priser från flera tryckerier som alla är specialiserade på att trycka just böcker. Detta gör vi för att kunna ge dig ett så bra pris som möjligt. De tryckerier vi jobbar med trycker böcker för flera av de största förlagen i Norden. Efter beställningen får du en dedikerad kontaktperson som sköter alla kontakter med tryckeriet och som tar hand om dina tryckfiler och andra frågor som du kan ha om din bokproduktion.

Detta är en stor fördel gentemot att leta tryckeri själv. Dels har du ett svenskt företag som står som en kvalitetsgaranti – om du på egen hand hittat ett tryckeri utomlands kan det vara svårt att bedöma kvaliteten och det kan också vara problematiskt att sköta alla kontakter med tryckeripersonalen. Om något skulle gå fel kan det också vara svårt att hävda sin rätt. Som lekman kan det vara svårt att förstå sig på terminologin i branschen. Vi hjälper dig så att det inte blir onödiga kostsamma missförstånd. Det är alltså tryggare att anlita Vulkan än att själv sköta hela processen – och du får dessutom ett lägre pris genom oss, tack vare våra volymrabatter. Hos Vulkan är det billigt att trycka böcker.

Vulkan är din pålitliga partner för tryck av böcker!

Så enkelt är det att trycka bok hos Vulkan

Det är enkelt att anlita oss, använd offertformuläret nedan så kontaktar vi dig. Bifoga tryckfilerna via formuläret eller skicka en specifikation. Inkludera uppgifter om format, bindningstyp (vi erbjuder tryck av böcker i alla populära bindningar – hårdpärm, mjukpärm, spiralbunden, flexicover med flera), antal sidor, antal färgsidor samt eventuella önskemål om pappersval. Vänd dig till en expert på tryck. Vi trycker alla typer av böcker som t.ex. fotoböcker, fackböcker, kokböcker, receptböcker, romaner, diktsamlingar, släktkrönikor, deckare och coffeetable-böcker. Vi återkommer gärna med en offert för ditt boktryck.

Om du inte har tryckfärdiga filer utan behöver hjälp med att färdigställa dem rekommenderar vi att du istället väljer något av våra bokerbjudanden. Alla har inte tiden att investera i att formge boken, utan vill koncentrera sig på själva skrivandet. Därför har vi förmånliga bokerbjudanden där det mesta ingår på köpet.

Du kan även skapa din egen bok helt gratis direkt i Vulkans bokverktyg! I Bokverktyget får du bäst pris eftersom verktyget automatiskt skapar professionella tryckfärdiga filer av ditt manus. Det är och kommer alltid att vara gratis att publicera e-bok. 

Om du har några frågor – till exempel om du är osäker på vilket papper som passar bäst för din bok – är du varmt välkommen att höra av dig till oss, så rekommenderar vi ett passande alternativ. Vulkan är din pålitliga, effektiva och billiga tryckpartner!

Läs mer om våra krav på tryckfärdiga filer.

Frågor om boktryckning

Om du vill trycka din bok stöter du säkert på många frågor – här hittar du de vanligaste med respektive svar. Om du inte hittar svar på din fråga – tveka inte att kontakta oss.

Jag saknar tryckfärdiga filer – hur gör jag?

En tryckfärdig fil är en tryckanpassad PDF – en fil för inlagan, en för omslaget. Ett boktryckeri kan inte trycka bok från en wordfil. Många uppskattar hjälp med att ta fram en professionell tryckfil. Vi rekommenderar att du beställer det prisvärda Författarpaketet – där du bland annat blir tilldelad en personlig projektledare. Du kan också skapa din bok online i vårt bokverktyg – det är helt gratis att använda. Då kan du på egen hand skapa professionella tryckfiler utan att betala för en formgivare.

Hur gör jag ett tryckfärdigt omslag?

Ett tryckfärdigt omslag är en enda fil som innehåller de tre delarna av ett omslag – framsida, rygg och baksida. Läs mer om tekniska specifikationer på vår sida om egenutgivning. Snart släpper vi vår omslagsgenerator, då kan du själv skapa ditt omslag helt gratis. Mer info kommer. I Författarpaketet så ingår det omslagsformgivning på köpet.

Hur lång tid tar det att trycka bok?

Normalt tar det 10 arbetsdagar från det att tryckeriet mottagit dina tryckfärdiga filer. Är det en större upplaga av en inbunden bok? Då bör du räkna med 4 veckor. Självklart så går det att trycka snabbare efter behov – kontakta oss för mer information.

Var ligger ert boktryckeri?

Vulkan äger inget eget tryckeri, utan vi samarbetar med utvalda boktryckerier. De flesta böckerna trycker vi i Baltikum och Östeuropa. Vi trycker även i Asien, främst i Indien och Kina. Är leveranstiden viktigare än priset så kan vi även trycka i Sverige.

Inbunden hårdpärm

Inbunden bok är ofta en kvalitetsstämpel och är allra oftast med hårda pärmar. Det ger ett vackert, men ändå slitstarkt, intryck och andas kvalitet och prestige. Det är inte ovanligt att inbundna böcker trycks med ett s.k. skyddsomslag – man använder ibland den engelska facktermen ”dust-jacket”. Ett skyddsomslag är ett löstagbart pappersark som viks kring det bundna omslaget. Att trycka sin bok som inbunden hårdpärm får din bok att stå ut, bli iögonfallande och signalerar att du tar din bok på allvar. Inbundna böcker i hårdpärm kan bära ett högre f- och konsumentpris, vilket innebär att du som författare tjänar mer. Därför är det många som, trots de höga produktionskostnaderna, väljer att trycka upp inbundna hårdpärmsböcker.

De inbundna böcker vi trycker genom våra tryckeripartners håller självklart alltid högsta kvalitet och utförande i varje detalj. En inbunden bok skiljer sig ifrån en pocket bok på många olika sätt, men inte minst på att en inbunden bok oftast är trådbunden med linnetråd, istället för limmad. Det är därför den håller så väldigt mycket längre. En annan tydlig skillnad är för- och eftersättsblad – även i detta sammanhang förekommer den engelska termen ”endpapers”. För- och eftersättsblad är det pappersark som kommer efter omslaget och före inlagan. Det gör att boken får ett mer elegant utförande.

Mjukpärm

Böcker i mjukpärm är betydligt billigare att producera än hårdpärm: särskilt i mindre upplaga. De karaktäriseras av ett pappersomslag i lite tjockare papper som limmas på bokens rygg. Pocketboken är ett bra exempel. Dessa böcker är inte lika hållbara som en trådbunden bok. Är det viktigt för dig som författare att din bok inte ska kosta dina läsare allt för mycket så bör du välja en limbunden bok i mjukpärm.

Det finns många olika utföranden på mjukpärm. Ett väldigt populärt format bland våra kunder är s.k. danskt band. Det är bok med två flikar på omslaget som viks in mot inlagan – där du b.la. kan placera ditt författarporträtt.

Fler viktiga trycktermer

Laminering

Laminering är den tunna platsfilm som tryckeriet sätter runtom omslagets framsida. Detta gör man för att skydda omslaget från väta och fukt. De tre vanligaste typerna av laminering är gloss, matt och s.k. velvet touch.

Prägling

Prägling kallas den teknik som gör att delar av omslaget sticker upp eller ner. Du har t.ex. sett omslag där titeln sticker upp. Det går till så att man pressar ut den del av omslaget man vill särskilja eller få kund att särskilt uppmärksamma. Denna detalj brukar man dessutom UV-lacka för att det ska sticka ut ännu mer.

Foliering

Du har säkert sett böcker med titel i guld eller silver, det är oftast folierat. Foliering är att tryckeriet ligger ett tunt lager av folie i valt utförande, oftast i metallfärger, men det kan vara i vilket utförande som helst. Foliering är ett enkelt sätt att göra din bok mer attraktiv och lyxig.

Klotband

Klotband kommer ifrån det engelska ordet ”cloth” som betyder tyg. Klotband är alltså en bok vars omslag är helt eller delvis täckt med tyg. Det ger ett exklusivt intryck och är kostsamt att göra. Många genomarbetade kokböcker är ofta producerade i det här utförandet.

Valmöjligheter i vårt boktryckeri

Vi erbjuder i princip allting som går att trycka i form av böcker i alla prisklasser. Allt från en enkel pocketbok till en inbunden jubileumsbok med guldfoliering. Nedan en kort beskrivning av olika typer av böcker och termer. Genom Vulkan kan du trycka b.la. mjukpärm, flexiband, spiralband, inbunden, böcker med UV-lack, foliering, klotband, helfranskt band, läderinbundet m.m.

Offsett-tryck är det traditionella sättet att trycka böcker på, det också det allra vanligaste. De flesta böcker är tryckta med offsetteknik. Du har säkert hört talas om tryckplåtar, det begreppet kommer från den här trycktekniken. Det som ska tryckas förs över från tryckplåten till pappret. Den här tekniken passar bäst för lite större upplagor (ca 500 exemplar och uppåt), eftersom det kostar att ta fram tryckplåtarna.

Digitaltryck blir vanligare och vanligare. Det är särskilt vanligt förekommande vid tryck av en mindre upplaga, vi kan trycka allt från så lite som ett exemplar. Det finns inga startkostnader vid användande av digitaltryck. Men å andra sidan så finns det inte heller några volymfördelar d.v.s. kostnaden per tryckt sida förblir lika hög oavsett antal tryckta sidor. En annan fördel med digitaltryck, förutom möjligheten att trycka en liten upplaga, är att det går snabbt. Rör det sig om ett mindre antal böcker kan de tryckas samma dag som tryckeriet får de tryckfärdiga filerna.

 

Så här går det till att trycka bok i vårt boktryckeri

 • Skicka in tryckförfrågan

  Bifoga tryckfilerna via formuläret eller skicka en specifikation. Inkludera uppgifter om format, bindningstyp, antal sidor, antal färgsidor samt eventuella önskemål om pappersval. En tryckfärdig fil är en tryckanpassad PDF – en för omslaget, en för inlagan. En wordfil kan aldrig vara tryckfärdig.

 • Vi kontaktar dig

  Vi kontaktar dig med en tryckoffert med de bästa priserna på boktryckning från de tryckerier vi samarbetar med.

 • Beställning genomförs

  Vi tar hand om din beställning och skickar till boktryckeriet. Du får en dedikerad kontaktperson hos oss som sköter kontakten med tryckeriet och som hjälper dig med alla dina frågor. Allt för att du ska känna dig trygg!

 • Dina böcker levereras

  Dina böcker levereras till den adress du angett i din tryckoffert. Självklart kan vi lagerhålla dina tryckta böcker om du så önskar, det är helt kostnadsfritt under 12 månader. Ofta använder vi oss av DHL, Postnord eller HRX som speditör. Du kan få leverans till din dörr eller postombud. I brådskande fall kan vi erbjuda expressleverans – hör med din personliga projektledare.