null

Så fungerar egenutgivning - tips och råd

 

Vulkan har förverkligat egenutgivares bokdrömmar sedan 2008 och vi har samlat på oss en omfattande erfarenhet kring alla delar av utgivningsprocessen, något som du drar nytta av när du anlitar oss för din egenutgivning. Oavsett vad för typ av bok det är kan vi - Nordens största bokutgivare - hjälpa dig. Det är både privatpersoner och företag som ger ut på egen hand genom oss. Alla typer av böcker och genrer är representerade: från poesi och deckare, novellsamlingar och biografier till management och ungdomsromaner, kokböcker, facklitteratur och sci-fi med mera. Nuförtiden bör en bok ges ut inte bara i tryckt format utan även i digitala format: e-bok och ljudbok. Särskilt ljudboken har skördat stora framgångar på senare år och under 2019 stod digitala böcker för 30% av bokmarknaden, en siffra som de flesta tror kommer fortsätta öka markant. 

 

Därför har vi ett unikt erbjudande för dig som är egenutgivare och vill ge ut ljudböcker - anlitar du oss säkerställer vi att du når ut med din bok till hela bokmarknaden, inklusive de stora strömningstjänsterna som Storytel, Bookbeat och Nextory. Vårt utgivningspaket Författarpaketet Komplett är en helhetslösning, där vi utöver produktion av din bok (vi tar fram tryckfiler, e-bok samt sköter hela ljudboksproduktionen inklusive inläsning) även inkluderar minst 300 tryckta exemplar, liksom sköter all distribution åt dig. När du väl kommit så långt som att ge ut en bok på egen hand rekommenderar vi dig verkligen att se till att nå ut med den till hela bokmarknaden!

Egenutgivning ger dig kontrollen över din bokutgivning

Det finns en mängd fördelar med att ge ut på egen hand. Många förlag är nuförtiden oerhört restriktiva med vad de ger ut, det räcker inte att ha ett bra och genomarbetat manus utan ofta krävs till exempel kändisskap. De traditionella förlagens arbetssätt är också väldigt traditionsbundet med dyra omkostnader, vilket gör att de drar sig för att satsa på författare som inte är berömda samt att de inte ger ut böcker om ett smalare ämnesområde. Egenutgivning ger å andra sidan alla författare möjligheten att göra en egen bok, vilket också är en av anledningarna till den explosionsartade utvecklingen av egenutgivna böcker - enligt vissa undersökningar står egenutgivna böcker numera för närmare hälften av titlarna på topplistorna i USA. Sverige ligger några år efter USA men mycket tyder på att utvecklingen kommer se likadan ut här.

Genom att anlita Vulkan för din egenutgivning kan du dra nytta av den expertis vi samlat på oss under åren, med oss som partner är din bok i trygga händer. Våra tjänster är anpassade efter dina behov. Ofta behöver du som egenutgivare en hel del hjälp på vägen (t.ex. med saker som sättning av inlaga, tryck, distribution och ljudboksinläsning) - då rekommenderar vi något av våra bokpaket där du får hjälp med produktionen och utgivningen. Om du däremot vill göra det mesta av jobbet själv går det självklart jättebra att anlita oss t.ex. enbart för att trycka din bok eller publicera dina färdiga ljudboksfiler. Men är du det minsta osäker finns vår expertis här för att hjälpa dig. Vi erbjuder också självklart redaktionella tjänster också - om du är intresserad av t.ex. korrekturläsning eller ett lektörsutlåtande är du varmt välkommen att kontakta oss för en gratis offert eller en förutsättningslös diskussion med vår redaktionschef. För dig som vill satsa extra på manusförädling samt marknadsföring har vi också vårt Deluxepaket.

Tips och råd för egenutgivning

Har du frågor kring egenutgivning – här nedan har vi samlat information som vi av erfarenhet vet är värdefull för dig som egenutgivare.

 Ljud+pappersbok med Författarpaketet Komplett

Nuförtiden ska en bok ges ut såväl i tryckt som digital form (e-bok/ljudbok). I denna artikel beskriver vi mer om ljudbokens fördelar samt vad vi på Vulkan kan erbjuda när det kommer till helhetslösningar för din bokutgivning.

 Ge ut din ljudbok med Vulkan

Vulkan hjälper dig som egenutgivare att nå ut med din ljudbok till alla stora plattformar, inklusive de stora strömningstjänsterna Storytel, Nextory och Bookbeat. Läs mer om våra ljudbokstjänster - vi har lösningar som passar alla egenutgivare.

 F-pris och prissättning

 Vilket f-pris ska din bok ha och vad är f-pris, egentligen? Här hittar du alla svar på dina frågor om prissättningen av din bok!

 Sidberäknare

  Hur många sidor kommer mitt manus att bli? Detta verktyg konverterar antalet ord till antalet boksidor för en bok i format A5.

 Ryggbredd

 För att underlätta för dig som väljer att göra ditt eget omslag har vi ett utmärkt verktyg för att räkna ut  ryggbredd. Välj antal   sidor, bokformat och papperstyp så räknar vi ut din boks ryggbredd på ett knapptryck!

 Vinstkalkylator

 För dig som ska ge ut din egen bok är självklart ekonomin en viktig faktor. Eftersom du bekostar utgivningen själv är det viktigt   att du ska kunna få igen investeringen och helst gå med vinst på din bokutgivning. Klicka här för att se vårat räkneexempel!

 Gör tryckfärdiga filer

 Att skapa en snygg, väl formgiven, bok är inte det enklaste. Utan hjälp kan det vara svårt att veta exakt vad man behöver göra   för att nå det resultat man söker. Vi hjälper dig! 

 Redaktörens skrivtips

 Här har vi samlat flera användbara tips för dig som skriver ett bokmanus. Vår professionella redaktör har samlat ihop sina bästa tips som är viktiga att tänka på när man skriver sitt bokmanus.

 Eget förlag

 Vill du starta eget förlag för att ge ut din allra första bok eller driver du redan ett etablerat förlag och söker en professionell   samarbetspartner? Då kan du vända dig till oss på Vulkan. Spara tid och pengar genom att anlita Vulkan när du ger ut på eget   förlag.

 Inlagemallar

 Här kan du ladda ner våra wordmallar i oilka bokformat för att framställa tryckfärdiga inlagor.

 Ljudboksberäknare

  Hur många timmar kommer min ljudbok bli? Detta verktyg konverterar antalet ord till antalet timmar din ljudbok blir.

Två metoder för egenutgivning

1. Egenutgivning – enbart tryck

Har du anlitat andra för att ta fram tryckfärdiga filer så går det bra att enbart beställa tryck genom Vulkan. Vi kan erbjuda riktigt låga priser, detta eftersom vi på Vulkan trycker i så pass stora volymer att våra slutkunder får kanonpriser. Information för våra krav på tryckfärdiga filer återfinns här.

Kontakta oss för tryckoffert.

Du ansvarar själv för din formgivning och därmed det tryckta resultatet när du tar fram tryckfiler utan vår experthjälp.

2. Ta hjälp av oss för egenutgivning

Det andra alternativet avseende egenutgivning är att du beställer ett av Vulkans prisvärda bokpaket och/eller tjänster. Vi hjälper dig då med din bokutgivning. Du kan beställa enstaka böcker och tjänster eller paket bestående av flera tjänster och böcker.

För dig som vill få en riktigt väl genomarbetad bok rekommenderar vi vårt Deluxepaket, där verkligen allt ingår för en lyckad utgivning utöver det vanliga – förutom en personlig förläggare får ditt manus språklig hjälp i form av en språkanalys som vår redaktionschef gör, hjälp med formgivningen, gratis e-bok med mera.

Ett annat populärt paket för dig som ska göra din egen bok är Författarpaketet. Det innehåller allt grundläggande som behövs för att göra om ditt manus till en tryckt bok. Våra formgivare sätter inlagan och gör omslaget åt dig. Din bok publiceras och distribueras. Gratis e-bok ingår såklart i paketet, från 300 ex och uppåt även gratis hårdpärmar, från 500 ex och uppåt även gratis pressmeddelande.

Vår erfarenhet visar att författare som anlitat Vulkan för t.ex. formgivning, språklig korrektur och marknadsföring, får en mer genomarbetad och professionell bok som lättare når sin målgrupp. Egenutgivning i kombination med Vulkans bokpaket ger dig kontroll samtidigt som du får professionell hjälp.

Kontakta oss via formuläret

Bindningstyper och bokformat

Vi erbjuder samtliga bindningstyper som t.ex. mjukpärm, inbunden hårdpärm, spiralband och danskt band. Vilken bindningstyp du väljer påverkar tryckpriset på din bok, men också hur högt konsumentpris du kan ta. Till exempel: en bok i mjukpärm har ett lägre tryckpris än vad inbunden hårdpärm har, men du kan ta betydligt mer betalt för hårdpärmen. Vill du läsa mer om våra bindningstyper ?

Bokformat är vad man kallar bredden x längden en bok har. Ett vanligt bokformat är 135 x 210 mm. En vanlig pocketbok, så kallad A-pocket, har formatet 110 x 180 mm. En större bok kostar givetvis mer att trycka än en mindre bok, men ibland är skillnaden i pris inte så stor mellan måtten som man kanske kan tro. Vissa format passar bättre för textböcker medan andra format passar illustrerade böcker bättre. Vill du sälja din bok kommersiellt så är det viktigt att du väljer rätt bokformat.

Vad får du för upphovsrätt över din bok?

Lagen om upphovsrätt ger konstnärer, författare, kompositörer eller andra skapande personer rätt att bestämma över hur deras litterära eller konstnärliga verk ska användas. Det är upphovsmannens säregna sätt att uttrycka något som skyddas, inte de idéer eller fakta som verket kan innehålla. Upphovsrätten avser verket både i dess ursprungliga form och när det finns tillgängligt i ändrad form (såsom en översättning eller bearbetning). Den varar under upphovsmannens livstid och 70 år efter hans eller hennes död. En upphovsman har två typer av rättigheter till sitt verk, ekonomiska och ideella:

De ekonomiska rättigheterna innebär för det första att upphovsmannen har rätt att tillåta eller förbjuda mångfaldigande av verket, till exempel fotokopiering eller annan kopiering. För det andra ger det rätt att göra verket tillgängligt för allmänheten, dvs. att framföra verket offentligt, att visa det offentligt eller att sprida exemplar av verket.

De ideella rättigheterna ger för det första upphovsmannen rätt att – i den omfattning och på sätt som god sed kräver – bli namngiven i samband med att verket utnyttjas. För det andra berättigar det upphovsmannen rätt till respekt för verket, det vill säga att verket inte får ändras eller göras tillgängligt för allmänheten i en form eller i ett sammanhang som är kränkande för upphovsmannens litterära eller konstnärliga anseende eller egenart.

I vissa fall får man lov att använda verk utan hinder av det upphovsrättsliga skyddets ekonomiska rättigheter. De ideella rättigheterna ska däremot alltid iakttas. Exempelvis får man lov att citera ur offentliga verk, men ska då namnge källan. De ekonomiska rättigheterna kan också, till skillnad från de ideella, överlåtas på en annan person.