Välj rätt bokformat för din bok

Att välja rätt bokförmat för ditt manus är inte alltid lätt, men det är ett viktigt val att göra. Oavsett om du ska trycka en bok med mjukpärm eller en inbunden bok har formatet du väljer en avgörande betydelse.Till exempel för din boks utseende och antal sidor med mera. Vi kan trycka din bok i just det format du önskar, men nedan har vi samlat information om våra standardformat.

Vi på Vulkan finns här för dig – vi har stor erfarenhet av alla typer av bokformat och hjälper dig till ett toppenresultat oavsett vilket du väljer. Om du känner dig osäker på vilket format som passar oss, kontakta gärna oss på [email protected] eller genom att ringa på 08-12446060 så berättar vi mer om de olika bokformaten du kan välja mellan och hjälper dig finna det som passar just din bok bäst. Eller så är du välkommen att komma förbi oss på Industrigatan 2 , så visar vi exempel på vår kvalitativa bokproduktion.

Hos Vulkan kan du i princip välja vilket bokformat du vill

Du är inte styrd till dessa bokformat, men de är utvalda för att passa de flesta bokproduktioner. Oavsett vilket bokformat du väljer kan vi trycka din bok med den bindningstyp du önskar – t.ex. mjukpärm , danskt band , flexiband , spriralbunden eller hårdpärm .

Bästa bokformatet för din bok

Hur väljer du bästa bokformatet till ditt manus? Titta på andra böcker i samma genre som din bok och utgå från dem. Passar formatet för din bok? Valet av format beror på vilken typ av bok du har skrivit. Pocketböcker är som regel 110 x 180 mm. A5 blir vanligare och vanligare för böcker med mjuka pärmar. Romaner har ofta formatet 128 x 210 mm

Format i mm (B x H)BenämningAnvändningsområde
105 x 148 A6 Små skrifter, konstböcker, poesi
110 x 180 A-pocket Pocketböcker (A-pocket)
128 x 210 Storpocket Romaner (storpocket)
135 x 210 Författtarpocket Romaner
148 x 210 A5 Vanligt i dag för böcker
150 x 225 Romaner
165 x 242 S5 (statsformat) Avhandlingar, offentliga utredningar
165 x 235 Vulkan Maxi Böcker med generösare satsyta
210 x 297 A4 PM, rapporter, (undvik som bokformat)

Läs mer om de olika formaten nedan

 Författarpocket (135 x 210)

Ett snyggt format till bra pris. Författarpocket är ett mycket uppskattat och prisvärt format och passar bra för dig som vill ha en lite större bok.

 Storpocket (128 x210)

Ett modernt och prisvärt format. Storpocket är ett modernt, prisvärt och snyggt bokformat som ger en bra satsyta och gör boken lättläst. För läsaren är det ett uppskattat format.

 Vulkan Maxipocket (170 x 240)

 Det lite större alternativet. Maxipocket är perfekt för dig som vill ha ett lite större typsnitt och ett bokformat som är större, men fortfarande vackert och praktiskt. Formatet passar bra för böcker som innehåller en hel del bilder, till exempel kokböcker.

 A5 (148 x 210)

Ett vanligt mått vid digitaltryck. A5, 148 x 210 mm är ett vanligt mått vid digitaltryck, men inte lika vanligt vid traditionellt boktryck. Ska du trycka en bok i större upplaga i mjukpärm så bör du välja ett annat mått än A5.

 A-pocket (110 x 180)

 Ett mycket vanligt bokformat. Pocketformatet är behändigt och lätt att ta med sig var du än ska. Boken passar utmärkt i väskan och till och med i fickan.

 Vulkan Minipocket (90 × 150)

Lyrikerns lilla vän. Minipocket är vackert till texter som passar i det mindre formatet, som till exempel lyrik och aforismer eller citat. Det är en storlek som inte passar för romaner eller längre texter.

Kontakta oss via formuläret