Välj rätt bokformat för din bok

Att välja bokformat är inte enkelt – men det är ett viktigt val att göra. Oavsett om du ska producera en mjukpärm eller en inbunden bok har formatet en avgörande betydelse för din boks utseende, sidantalet med mera. Nedan har vi samlat information om våra standardformat, även om vi såklart kan anpassa oss och trycka din bok i just det format du önskar.

Vi på Vulkan finns här för dig – vi har stor erfarenhet av alla typer av bokformat och hjälper dig till ett toppenresultat oavsett vilket du väljer. Om du känner dig osäker på vilket format som passar oss, kontakta gärna oss på info@vulkan.se eller genom att ringa på 08-12446060 så berättar vi mer om de olika bokformaten du kan välja mellan och hjälper dig finna det som passar just din bok bäst. Eller så är du välkommen att komma förbi oss på Industrigatan 2, så visar vi exempel på vår kvalitativa bokproduktion.

Hos Vulkan kan du i princip välja vilket bokformat du vill

Du är inte styrd till dessa bokformat, men de är utvalda för att passa de flesta bokproduktioner. Oavsett vilket bokformat du väljer kan vi trycka din bok med den bindningstyp du önskar – t.ex. mjukpärm , danskt band , flexiband , spriralbunden eller hårdpärm .

Bästa bokformatet för din bok

Hur väljer man bästa bok format till sin bok? Titta på andra böcker i samma genre som din bok och utgå från dem. Passar formatet för din bok? Valet av format beror på vilken typ av bok du har. Pocketböcker är som regel 110 x 180 mm. A5 blir vanligare och vanligare för böcker med mjuka pärmar. Romaner har ofta formatet 128 x 210 mm.

Format i mm (B x H)BenämningAnvändningsområde
105 x 148 A6 Små skrifter, konstböcker, poesi
110 x 180 A-pocket Pocketböcker (A-pocket)
128 x 210 Storpocket Romaner (storpocket)
135 x 210 Författtarpocket Romaner
148 x 210 A5 Vanligt i dag för böcker
150 x 225 Romaner
165 x 242 S5 (statsformat) Avhandlingar, offentliga utredningar
165 x 235 Vulkan Maxi Böcker med generösare satsyta
210 x 297 A4 PM, rapporter, (undvik som bokformat)

Läs mer om de olika formaten nedan:

Författarpocket

Storpocket

Vulkan Maxipocket

A5

A-pocket

Vulkan Minipocket