Berätta om din bok!
Detta är den första av sju fristående böcker kopplade till Sirix-sagan. I denna episka saga sker ett antal nyckelhändelser (sju stycken), vilka i sig inte behöver beskrivas närmare i sagan för att man ska förstå handlingen. Till exempel behöver läsaren av sagan inte veta hur Ihr blev ondskans gud, eller hur Finger stal Profetian ur Kejsarens skattkammare. Men händelserna är ändå avgörande för att huvudpersonen, Millethran, i sagan ska kunna göra det han gör. Manuskriptet "Aunvin" är tänkt som en fristående beskrivning av en sådan enskild nyckelhändelse. Det är tänkt att bli sju fristående böcker, där varje del förklarar en avgörande händelse i sagan.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
När jag börjar skriva en bok har jag bara en idé, ett ramverk som handlingen ska röra sig inom, en lös röd tråd till tanke om handlingen. När jag sedan för fingrarna över tangenterna är det som att jag inuti trycker på "play" till en film jag inte sett och sedan beskriver jag det jag ser, allteftersom filmen spelas upp i huvudet. Ofta får jag aha-upplevelser och tänker "Va!? Var det så det hängde ihop?".

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Jag har så mycket tankar i huvudet, så mycket bilder, "filmer" och sagor, att jag måste skriva. Jag vill att andra ska se det jag ser, fascineras som jag fascineras. Fantasin är ett lekrum för alla åldrar. En plats att förverkliga sina drömmar, möta sina rädslor och förklara det som är svårt att prata om. Fantasin har inga gränser och att dela den med någon, ta del av någon annans tankar, där allt är tillåtet, är det mäktigaste jag vet.
Det skrivna ordet är en konstform jag älskar. Leken med ord och deras betydelser, utmaningen att beskriva det jag ser så att andra ser, är fantastisk. Orden gör också det möjligt att påbörja en process där helt andra bilder dyker upp hos den som läser, än de som jag beskriver. Det samspelet mellan läsaren och ordet gör mig lycklig och det finns inget mer inspirerande än reaktionerna på det jag skriver. Älskar att ligga i mörker med någon och höra orden "beskriv vad du ser!".

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
De flesta tycker att det är imponerande. De berömmer och lovordar ansatsen och företagarskapet. Jag tror att många människor har berättelser de skulle vilja dela med andra, men att omständigheter i deras liv, rädslor eller tid, barn, arbete etc gör hindren större än möjligheterna. Många reagerar med en slags avund som jag tror bottnar i att de inte själva har möjlighet; en jante-lagens "du ska inte tro att du är något" och "jag kan också". Jag förstår denna reaktion. Den finns i alla delar av samhället och är nog en del av människans natur.
Det var också många som ville vara del av processen, vilket har varit fantastiskt. Jag älskar dialogen som blir efter någon läst mina texter och undrar "hur menar du här?" eller "berätta mer", vilket har varit återkommande när det gäller "Aunvin".

Skriver du på något nytt nu?
Jag skriver på Sirix-sagan, vilket är en episk fantasy/sci-fi-berättelse om människans natur, hennes drifter, viljor, begär och lustar. Jag polerar också manuset till den andra "nyckelserie"-boken, vilken handlar om en tjuv och varför alla makthavande önskar samhällelig stagnation. Även denna bok beskriver en enskild och avgörande händelse som inte beskrivs närmare i sagan.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Var inte rädd, bara gör det! Även om Du aldrig publicerar, så är känslan av att ha åstadkommit något beständigt, något som kommer överleva dig själv, fantastisk. Ta dig tid! Skriv när du kan, eller ha telefonen tillgänglig när du kommer på något, notera, fota eller gör röst-memon. Skriv ner alla idéer och sålla i efterhand.
Om Du är som jag, fundera inte på hur du skriver, eller i vilken ordning, bara skriv. Struktur, ordning och röd tråd kan komma i efterhand. Det viktigaste är att få ner tankarna på pränt. Jag har skapat en faktisk värld runt min berättelse som underlättar mitt skrivande och har upptäckt att ju mer noggrann jag varit i dess struktur och detaljer, desto mer frihet har mina karaktärer fått inne i den världen.

Varför ska man läsa din bok?
Om man gillar våld, sex och en stor portion humor, intriger, relationer och mänskligt beteende; om man gillar fantasi, ord och sagor, miljöer, beskrivningar och känslor, tror jag att man kommer gilla min bok.

Vad gör du när du inte skriver?
Jag jobbar som frilansande operationssjukskötare. När jag inte förvärvsarbetar spenderar jag tid med min familj och mina vänner, eller ägnar mig åt någon av mina många fritidssysselsättningar.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Helst vill jag att de som normalt inte läser fantasy och de som normalt inte läser alls, ska lockas in i min värld och inspireras att gå vidare i det skrivna ordet, gå vidare in i min fantasi och där finna sin egen. Jag vill också nå till så många som möjligt, att Aunvin och alla de kommande böckerna ska översättas till andra språk och inspirera globalt. Samtidigt vill jag egentligen bara ha ett eget ex att ställa i min egen bokhylla bredvid Ernest Hemingway och Conn Iggulden, Astrid Lindgren och Stephen Donaldson, så att jag kan gå förbi ibland och tänka: "...och den där har jag skrivit".

Köp boken här!