Berätta om din bok!

Min fjärde bok, som är medeltidsinspirerad fantasy, släpptes nyligen och den heter Det nästan döda trädet. Det är egentligen två serier i samma fiktiva medeltid, Ekens dotter och Miras saga. Två olika hjältinnor med hundra år mellan dem och där långlivade karaktärer, som trädälvor, knyter ihop de olika berättelserna.
Trädälvor är ett folkslag som finns med mer eller mindre i alla böckerna. Det är kvinnor som delar sin själ med träden, är krigare och som följer sin drottning. Förenklat kan man säga att mina böcker är som en korsning mellan Sagan om ringen och Ronja rövardotter.

I Det nästan döda trädet fortsätter Miras resa. Det är en direkt fortsättning på del 1. Mira tar på sig att föra Bergfruns halsband till andra sidan haven i ett försök att rädda trädälvornas drottning, men tillsammans med yngste prinsen och hans mentor är hon fast i Isbergen. Mira visar sig ha starka krafter, krafter hon inte fullt bemästrar men som i allra högsta grad finns och påverkar.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag har en ganska färdig idé, som ett skelett, som jag sedan klär på och broderar ut. Sedan är det ett gäng med kloka människor som har läst manuset och kommit med synpunkter innan det blev en färdig bok.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Det som jag skriver hämtar ofta inspiration från böcker som jag läst långt tillbaka i tiden, som om det behöver ligga och puttra längst bak i hjärnan ett längre tag innan det har kokat ihop till en egen berättelse, till en bok som står själv på egna ben. Några tidiga läsupplevelser som jag kan se har gjort avtryck är David Eddings Sagan om Belgarion och Ursula Le Guins Trollkarlen från övärlden.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Jag har fått ett stort gensvar. De flesta tycker att det är väldigt roligt att jag skriver och ger ut böcker. Sommartid har jag och mina böcker haft möjlighet att vara med på ett gäng medeltidsmarknader. Det har varit och är väldigt trevligt. Till hösten blir det stora bokmässan i Göteborg för fjärde gången, vilket också är otroligt spännande. På marknader och mässor finns möjligheten att få träffa och prata med läsare på ett sätt som inte ges tillfälle till annars.

Skriver du på något nytt nu?

Närmast så arbetar jag med den tredje och avslutande delen i Miras saga, som är min femte bok. Jag har även ett helt annat spår på gång, som jag inte vet hur mycket jag vågar avslöja, det blir nutid… hm… med övernaturliga inslag.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Avsätt tid för skrivande, skriv mycket och var inte för hård mot dig själv i början.

Varför ska man läsa din bok?

När man vill ha ett spännande historiskt äventyr kryddat med kärlek och med väsen inspirerade av nordisk folktro och grekisk mytologi. Ta med böckerna till stranden, på tågresan eller kryp upp i bästa fåtöljen.

Vad gör du när du inte skriver?

Nuförtiden har jag förmånen att ha ett arbete där jag får jobba 70% och det gör att jag kan sitta hemma och skriva en dag i veckan. Jag har även familj, hus och trädgård som vill ha min uppmärksamhet. Sedan försöker jag få tid att träna. Jag har en ganska lång relation med olika kampsporter, sista året har det legat lite på is och jag har ägnat mig åt bl.a. klättring inomhus och yoga.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som är äldre än 11 år, som uppskattar att få försvinna in i en annan värld för ett tag. Det finns ingen övre åldersgräns.