Vad får dig att vilja skriva?

– Exakt den dagen minns jag så väl. Pappa kom hem från jobbet ropande ”Kungen är död”. Ivrigt passerade han köket där mamma och jag satt; Han knäppte på sin stora bruna radioapparat för att höra allt om kungen; Ingen annan fick vidröra radion ty den var så ömtålig; glödande glasrör fanns inne i apparaten och de var mycket känsliga och dyra att byta. Kungen, vem var det? Alla talade om honom. Hur fungerade en så betydelsefull person? Skulle världen gå under nu?

Så började mitt samhällsintresse. Det var frågor som uppkom i min 7-åriga hjärna. Vi bodde nära domkyrkan. Klockorna där slog långsamma slag hela dagen. I landshövdingens stall, som var synligt från mitt fönster, var det lugnt. Hans dagliga ridturer på Gröngatan fick vänta nu.

Varför väntar du till din 70 årsdag med att skriva?

– Ingrid Älgeskog hette min gulliga gamla fröken som tog emot mig i ettan. Hon tvingade mig att skriva med höger hand. Svenska-lektionerna blev en plåga för mig. Det skrattades och hånades för min skrivstil. Jag läste inte självmant en bok förrän jag var aderton år.

Vad inspirerade dig att skriva?

– Den som triggade mig utan att veta om det var min vän Håkan Ranelid.

Hur kom boken till?

– Innehållet blev en given följd av mitt långa intresse för samhällsfrågor. Samhällsfördraget!

Berätta om din bok!

– Huvudpersonen Gabrielle växer upp på slottet Turehov Danmark. Hennes bakgrund och omgivning under uppväxten bjuder henne att förverkliga sina drömmar. Då mor Hella dör i cancer endast 49 år, uppstår starka känslor som driver henna att förstå varför. Gabrielle får insikter som blir avgörande. Hon får också oväntad hjälp från många håll. Professor Bion Clement Universitetet i Paris blir en viktig person då det ska skrivas ett nytt samhällsfördrag som ska ha evighetsperspektiv.

Tvillingarna Marta och Rosita som är hennes kusinbarn och bor i Kvinnobyn högt upp i Amazonas blir de viktigaste för det praktiska förverkligandet av målsättningar, som nu blivit de gemensamt kvinnliga målsättningarna för framtiden. OSTAR DREAM BLOGG. Tvillingarna är utbildade närstridare och helikopterpiloter. De studerar filosofi på Rio De Janeiro universitet, och har 2004 i Aten, som det starka backparet i landslaget, spelat hem olympiskt silver i fotboll till Brazilien De har därmed blivit nationens hjältar.

BREVET övergår till en framtidsroman. Den tredje vägen. Gabrielle dör år 2071 i Kvinnobyn Amazonas. Hon blir 103 år.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

– Bara positivt.

Skriver du på något nytt nu?

– Svar. Ja.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

– Tveka inte. Alla borde skriva.

Varför ska man läsa din bok?

– Alla som inte är nöjda med hur omvärlden ser ut borde ha intresse av min bok.

Vad gör du när du inte skriver?

– Jobbar i skogen eller bygger hus.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

– Min dröm är att ”BREVET” ska bli standardlitteratur 2:a årskursen på gymnasiet.