Berätta om din bok!

Boken är skriven som ett långt brev till min bror som försvann spårlöst för många år sedan. Boken har tre presens. Ett är barndomstillbakablickar. Ett annat är tiden för hans försvinnande. Och det tredje är hur jag tänker och känner nu när jag blickar tillbaka. De olika tidsperspektiven flätas samman till en sammanhållen berättelse.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Det är svårt att ljuga när man skriver brev och jag ville nå mina äkta känslor, därför blev brevformen given. Jag började mycket trevande men hade ett starkt behov av att formulera mig kring traumat att förlora en bror och inte veta vad som hänt honom.

När jag hade skrivit i tre år hade jag det material som behövdes för att kunna forma det begripligt för läsaren.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Att skriva är mitt sätt att tala med mig själv om mitt liv. Jag inspireras av ensamhet. När jag är ensam kan jag öppna dörren inåt och skriva och berätta för mig själv om vad jag ser. Det har visat sig att det också kan vara intressant för läsaren. Även det är inspirerande - att veta att andra vill läsa det jag skriver.

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Positivt. Flera av mina vänner har blivit inspirerade att själva börja skriva.

 

Varför ska man läsa just din bok?

Den är känslomässigt stark och ärlig.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Jag tycker om att vara ute och gå. Går ofta med stavar. Får ibland kommentarer längs vägen, typ "Vill tant ha hjälp med skidorna?".

Tycker om att simma med simfenor.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som själva har något i sin familjebild som skaver - med andra ord, de flesta.

 

Skriver du på något nytt nu?

Jag har flera påbörjade alster. Möjligtvis blir det en novellsamling. Eller mer om mitt liv.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Följ din intuition. Vad är det som pockar på inifrån?

Och tänk på din intention. Vad är det du vill förmedla?

 

Är det något annat du vill tillägga?

Många sträckläser Brodersbrevet.

Andra håller andan och läser portionsvis.

Många gråter.

Ingen verkar oberörd.