Berätta om din bok!

Det är en hästroman för ungdomar och den handlar om Tuva, som är en artonårig jockey och Colorado, en annorlunda galopphäst som kommer till stallet. Annorlunda för att den är en skäck (brun och vit-fläckig). Vanligtvis är galopphästar enfärgade. Det finns flera personer och hästar i handlingen, bl.a. Ida, tretton år som tillbringar mycket tid i stallet och tränaren Bernie. Det finns de som är emot att Colorado ska få tävla på galoppbanan och det är något underligt med hans härstamning. Dessutom är han rädd för att ha sadel på ryggen. Tuva åker till delstaten Colorado i USA (där han är född), till den lilla staden Manitou Springs, för att ta reda på sanningen om hans ursprung. Där träffar hon uppfödaren, en 100-årig indian och femtonårige Paco, möter vilda mustanger och får rida vindsnabba quarterhästar m.m. Colorado är anmäld till Svenskt Derby, det största loppet i Sverige, och tiden börjar rinna ut. Han måste få tillåtelse att starta och det är Tuva som ska rida honom. Hur det går? Läs boken får ni se!

 
Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
 
Det var delvis en ”färdig idé”. Jag hade mycket av den klart för mig när jag började skriva - men sedan växte också en hel del fram medan jag skrev. Jag har alltid tyckt om att skriva - och hela mitt liv älskat hästar - och har länge haft planer på att skriva en hästroman. Att jag skrev om just en skäckig galopphäst kom sig av att det för tre år sedan fanns en sådan i Sverige. Då fick jag inspiration och berättelsen började ta form i mitt huvud. Men romanen har ingenting alls med den hästen att göra. Jag har hittat på hela handlingen. Däremot har jag mycket kunskap och erfarenhet av hästar och kapplöpningsvärlden så allt är mycket verklighetstroget.
 
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
 
Det har bara alltid varit så. Dels får det kanske mig själv att drömma mig bort i en annan värld, dels är det nog för att (förhoppningsvis) ge andra en upplevelse av något slag. Att jag kanske kan förmedla något, vet ej vad. Jag kan skriva om allt möjligt annat (än hästromaner) också. Jag tycker om att på något sätt lyfta fram både vardagliga och ovanliga saker på ett intressant, roligt och läsvärt beskrivande sätt. Det är skojigt helt enkelt när man lyckas få till en bra mening, träffsäkert och som berör läsaren, helst positivt. Kan nog skriva om sorgliga saker också, men då på ett sätt att man tar till sig det på ett bra sätt. Jag klarar inte alls av våld, blod, människor som begår brott mot andra människor eller djur - inte i skrift, på film, bild eller tv. (Jag är nog ganska tråkig...). Har läst en del deckare ändå, men brukar skumma snabbt över de råaste detaljerna. Tycker bättre i så fall om myspysdeckare som Agatha Christie och liknande, med kluriga intriger och överraskande uplösning. 
 
Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
 
Alla i min omgivning vet att jag alltid tyckt om att skriva, har också skrivit artiklar och annat i många år. Nu när det äntligen blivit en bok av då har alla tyckt det är jätteroligt, de har gratulerat och lyckönskat mig - de vill gärna köpa en bok!
 
Skriver du på något nytt nu?
 
Jag har börjat på Colorado-boken nr 2! Är själv nyfiken på hur fortsättningen ska gestalta sig!
 
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
 
Om du verkligen känner att du vill skriva en bok, en roman eller om något du brinner för - tveka inte! Det är svårt att få ett förlag intresserat, de är överhopade med manus, hinner inte med och går säkerligen därför miste om ett och annat ”guldkorn”! En möjlig väg är att ge ut boken på ett print-on-demand-förlag i liten upplaga för att ”testa” den på några personer i vänkretsen.
Låt minst två-tre personer läsa romanen när du anser dig vara klar (i första vändan) - gärna personer som har erfarenhet av att korrläsa och som är språkkunnig, en lärare eller lektör kanske! Ta till dig av deras synpunkter vad gäller handling, flöde etc. Men lyssna på flera, åsikter kan gå isär. Redigera sedan igen, igen, igen och igen. Lägg den ifrån dig ett tag. Läs och redigera igen.
Man ska nog inte bli för ”förälskad” i det man skriver. Det kan lätt bli att man har svårt för att stryka en rad eller ett stycke för att man själv tycker det låter så bra och att det helt enkelt bara ”måste vara med”. Men man kommer på varför det faktiskt är helt underbart att skriva en roman - för man styr ju hela handlingen själv! Låter kanske som en simpel självklarhet och knäpp tankegång... Men det är ganska fantastiskt när man kommer till insikt att man sitter och formar en hel ”värld”, tillvaro och händelseförlopp för flera människor (romanens rollfigurer), hur de rör sig, hur de ser ut och vad de säger. När jag blir för ”kär” i ett stycke - som av någon anledning krånglar till det - kan jag tala om för mig själv att, ”ja men stryk stycket då eller se till att handlingen passar det stycket”. Det är du själv som bestämmer! 
 
Varför ska man läsa din bok?
 
Om man tycker om hästar har den väldigt mycket att ge. Den skildrar hästar på ett nära, genuint och ändå annorlunda sätt. Och skildrar vänskap mellan häst och människa och mellan människor i olika åldrar. Den är spännande och fängslande. Det är den sortens bok som jag själv skulle ha velat läsa som yngre! 
 
Vad gör du när du inte skriver?
 
Tar hand om och tränar mina två galopphästar, Concorde, 4 år och Diablesse, 2 år (jag har en till, Redwing, 1 år som inte har börjat tränas än). Går ut med och tränar apportering och lydnad med min hund, en brun flatcoated retriever som heter Brisco. Tecknar en del. Lyssnar på musik och läser. Arbetar med reklam och media. Umgås med familj och vänner.
 
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
 
Hästintresserade ungdomar, kanske 10-25 år och uppåt. Man kan vara yngre också, beror på hur van man är med att läsa tjockare böcker. Den har ett lättläst språk och är inte alls svår att ta sig igenom.