Berätta om din bok!
Boken består av gamla nordiska gudasagor från vikingatiden. De är skrivna kring år 800-1000 och i den här boken har jag översatt sagorna direkt från de fornisländska originalmanuskripten.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Idén att nyöversätta sagorna kom när jag själv tog mig igenom en äldre översättning av boken. Jag läste då religionshistoria på Lunds universitet och var nyfiken på vår nordiska, förkristna religion. Jag slogs av hur underhållande och smarta många av sagorna var, men kände att de hindrades från att nå ut till allmänheten på grund av språkvalen i de tidigare översättningarna. Där hade man använt sig av gamla svenska ord som knappt är i bruk längre. Dessutom är ju originalsagorna skrivna på vers och meningsbyggnaden och upplägget i verserna kan ha en förvirrande effekt på en nutida läsare. Jag ville göra en översättning som höll sig så trogen som möjligt till originaltexten, men med ett lättflytande språk och utan versmåtten. Och så fick jag ju nytta av ett av de utdöda språk som jag lagt ned massor av studietid på.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Allt inspirerar mig. Största inspirationen kommer förstås från att läsa om historia och religion. Jag har spenderat en lång tid på universitetet med dessa ämnen och kommer nog aldrig att kunna sluta att utvecklas inom dem.Driften att skriva har alltid varit med mig. Jag skrev egna små berättelser och häftade ihop dem som böcker så fort jag lärde mig skriva. Mina klasskamrater i förskolan fick beställa en historia och så skrev jag om det givna temat. Jag kommer säkerligen aldrig att kunna sluta skriva heller. Det är som ett obotligt beroende.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
De tyckte att det var på tiden att jag gav ut något eget. Jag har ju skrivit artiklar, uppsatser och manus till serier tidigare, men haft en mängd egna idéer som väntat på att förverkligas. Nu är ju inte Den poetiska eddan min egen kreation från grunden, men det är en bra början.

Skriver du på något nytt nu?
Ja, jag skriver på en historisk fackbok nu. Ämnet är väldigt omskakande och berör den värsta katastrof som har drabbat Sverige och världen i modern tid.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Ja. Disciplin. Det betyder att man får tacka nej till massor av roliga saker som händer för att hinna skriva.  Det betyder också att man inte bara kan skriva när man känner för det, utan sätta sig vid datorn även när man håller på att kräkas på sitt eget verk. Struktur och tålamod är också bra meriter. Och för min del har en bra spellista varit guld för att hamna i rätt flöde och koppla bort omvärlden.

Varför ska man läsa din bok?
Om vi bortser från akademiska, högtravande svar som ’allmänbildning’, ’kulturskatt’ och ’ovärderlig historisk källa’, så skulle jag säga för nöjes skull. Det är förvånande hur mycket direktkontakt man får med ämnena i berättelserna. Gudarna kämpar med besvärliga fyllor, obesvarad kärlek och ibland komiska motgångar. Huvudkaraktärerna är fulla av liv och handling. Det är inga perfekta, upphöjda gudar och gudinnor som vi möter. De är synnerligen mänskliga i sin natur, men har också mycket levnadsvisdom att ge oss, bl a i form av kortfattade, träffande talesätt.

Min favoritberättelse i boken är Lokegrälet. Där kommer det fram avslöjanden om gudinnorna och gudarna som får vilken såpopera som helst att verka tandlös och blek i jämförelse.

Vad gör du när du inte skriver?
Jag gör inte så mycket annat än att skriva och läsa inspirerande böcker när jag har egen tid. Annars älskar jag musik och går gärna på konserter. Museibesök och resor till historiska platser är också en riktig kick som får hjärtat att slå snabbare.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Jag har skrivit boken så att alla från ungdomar i tonåren och uppåt ska ha en möjlighet att ta till sig den. Så jag hoppas att skolbiblioteken kommer att beställa något ex. Men ämnesommrådet är ju inte alltför brett, så min förhoppning ligger på de med historiskt intresse i forntida Norden, samt fantasyälskare. Däremot tror jag att många skulle kunna få utbyte av berättelserna i den.

Köp boken här!