Berätta om din bok!
Mitt mål har varit att skriva en trovärdig, spännande och lättläst kriminalroman. Handlingen utspelar sig i Nyköping och Mälardalen. Den handlar om ett försvinnande som till en början prioriteras lågt hos polisen. Polisen har en ansträngd personalsituation så den civilanställde Svante Möller får ta sig an utredningen. Men när mannen hittas mördad så inleds en spaningsutredning i jakt på gärningsmannen. Svante kör dock på med mordutredningen trots att han inte är någon polis, vilket inte ses med blida ögon bland kollegorna.
Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Några författardrömmar har jag aldrig haft. Det var ett infall under semestern. Dagen innan jag började skriva hade jag aldrig funderat på att skriva en bok. Bakgrunden var att jag som nyinflyttad till Nyköping inte hittade någon kriminalroman som utspelade sig lokalt. Min fru tyckte att jag skulle skriva en själv. Efter en stunds funderande dök en idé upp i huvudet och jag började skriva. Sedan skrev jag till och från i två år och själva handlingen och helheten växte fram under skrivprocessen.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Från början var jag mest nyfiken på om jag kunde få till en berättelse. Ganska snart fann jag att det fungerade och att det också var roligt. Jag insåg att jag bestämmer helt själv vad som ska hända och det ger mig energi. Att utmana mig själv inom en helt ny diciplin och att också hålla i hela processen från idé till marknadsföring av den färdiga boken inspirerar mig. Det är många faser och en hel del nytt att lära sig. Så att vara egenutgivare passar mig väldigt bra.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Med stor förvåning! Jag höll nämligen mitt skrivande helt hemligt och ingen hade förväntat sig detta av mig. Mina vuxna barn och min syster fick till exempel veta det först när de fick den färdiga boken i sin hand. Och på jobbet lade jag bara fram den färdiga boken på fikabordet. Inte ens min fru fick läsa något förrän efter ett år. Det var jättekul att förvåna omgivningen på det här sättet. Men grundorsaken till hemlighetsmakeriet var att jag inte ville ha någon press från någon annan än mig själv.

Skriver du på något nytt nu?

Jo, jag plitar övergripande på en berättelse. En riktigt spännande historia som jag gärna vill skriva. Denna gång ska jag prova att verkligen fundera ut hela historien i förväg och sedan börja själva skrivandet. Men jag jobbar heltid och skriver på lediga stunder så det går sakta. Sedan har intresset för "Den som ger" har varit jättestort så marknadsföringen tar mycket av fritiden just nu. Intervjuer i tre tidningar och på radio samt flera signeringar är bokade redan efter drygt en vecka. Men förr eller senare så kommer det en uppföljare.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

En enkel sak som gjorde att jag fick energi var att jag satte upp worddokumentet jag skrev i så att det verkligen såg ut som en boksida allt eftersom jag skrev. Då såg jag varje boksida växa fram. Mycket roligare än att skriva löpande text. Och när jag skrev ut manuset såg det också ut som en bok. Både lättare och roligare att läsa.
I övrigt så är nog rådet att inte underskatta de små stegen mot en färdig bok. Jag skrev en timme då och då och valde det gärna framför att hänga framför TVn. Till slut sitter man där med en färdig bok.

Varför ska man läsa din bok?

Där får jag hänvisa till mina läsare. De tycker att den är spännande och lättläst med bra dialog.

Vad gör du när du inte skriver?

På fritiden så tycker jag om att fika, sova middag och greja med min gamla Ford från 1970.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Alla som gillar kriminalromaner.