Berätta om din bok!
Jag hade länge velat skriva en satir över teknikens dominans på biblioteken. Det gällde bara att hitta en ingångsvinkel. Då fick jag idén om att allting skulle utgå från ett avsides rum i biblioteket där fyra bortglömda herrar satt och drömde om forna tider med katalogkort, fjärrlåneformulär och kamerautlåning. En tid då boken stod i centrum. Men boken skojar egentligen med båda sidor, såväl tekniksamhället som dessa herrar som lever i det förgångna. Det är en mycket rolig bok om generationsmotsättningar inom en myndighet. Motsättningar som finns lite överallt, inte bara på bibliotek.
Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
När jag väl fått idén gick det ganska lätt och fort. De viktigaste kapitlen hade jag skrivit ner i en synopsis men sen dök nya tankar och galenskaper upp.
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Glädjen att vilja berätta. Det måste vara den som är drivkraften. Jag tror att man som författare måste känna lusten att uttrycka sig. Har man tråkigt själv lär läsaren också få det tråkigt. När jag kört fast i ett kapitel börjar jag skriva på ett annat, på så sätt känns det hela tiden roligt. Eftersom jag ser sig som en humoristisk satiriker så är mänskliga dumheter tyvärr något som inspirerar.
Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
Mina böcker har varit väldigt uppskattade av mina närmaste. Det är genomgående satiriska böcker
Skriver du på något nytt nu?
Jag har två titlar på gång. Det blir mer humoristisk satir. Den ena är berättigat elak (hihi) och handlar om mygel på högsta nivå. Den har jag påbörjat. Den andra samlar jag idéer till.
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
En del drömmer om att bli författare. Men det får inte vara den drömmen som är drivkraften. Du måste drivas av lusten att berätta. Håll inte på med beskrivningar och research som inte roar dig. Du måste vara intresserad av det du skriver. Jag tror på lusten. Att skrivandet ska vara 90 % plågsamt hårt arbete och 10 % nöje tror jag inte på. Är det inte kul, gör något annat! Tänk på att du inte måste berätta allt. Att se hur filmen berättar om en person är nyttigt. Filmen har inte mycket tid på sig att beskriva en person. Den gör små nedslag. När du läser läs långsamt och noggrant. Reflektera över hur författaren berättar historien. Skaffa "svenska språkregler" och en "synonymordbok".
Varför ska man läsa din bok?
Ett gott skratt förlänger livet. Den är väldigt rolig!
Vad gör du när du inte skriver?
Jobbar på bibliotek. Ser film, läser och lyssnar på musik. Natur-och djurälskare.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Recensenter som älskar den! (skratt)