Berätta om din bok!

Detta är en spänningsroman i universitetsmiljö. Den utspelar sig på en fiktiv institution på Lunds Universitet. Egentligen handlar boken om hur en massa småbrott får oöverskådliga konsekvenser för de drabbade. Docent Magnus Bjurefeldt blir i första hand drabbad av dessa brott, vilket får både han själv och familjen, att i stort sett ge upp sin tillvaro. Samtidigt tappar förövarna kontrollen över det som sker, vilket med naturlighet drabbar dem själva. Poliserna, som så småningom blir inblandade, får svårt att utreda brotten, dels beroende på den speciella miljön på universitet och dels på att denna typ av brott sällan eller aldrig utreds. Detta är således en deckare utan mord i en mycket komplex miljö, där ränker smids och allianser bildas och faller isärHur kom boken till?

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Egentligen uppstod boken ur en utredning om arbetsmiljön vid Lunds Universitet, där det visade sig att nästan en tredjedel av personalen var rädda på jobbet. Detta blev till en deckaridé. Finns det rädsla, så finns det också möjlighet till brott och straff. Sedan skrevs boken utifrån en kort sammanfattning.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Det är inspirerande och väldigt roligt. Tänk att ta en vardagshändelse och vrida till den till en berättelse som folk vill läsa. Sedan var det succén med min första bok, som fick mig att skriva ytterligare en. SJ Snabbtåg 530 sålde slut på cirka tre månader, när jag var orolig för om den skulle läsas överhuvudtaget. Då bestämde jag mig för en bok till.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Med blandade känslor. De flesta är förvånade över de här böckerna, för det visar en sida, som jag dolt väl. Fast uppskattningen var stor, efter att de läst min första bok.

Skriver du på något nytt nu?Arbetar på en idé. Mina deckare har ju varit ganska befriande från grovt våld. Inga mord har förekommit. Däremot har brotten för att citera en läsare ”varit värre än mord”. Idén är att skriva en våldsam thriller, på gränsen till skräckroman. Fast det är inte klart än.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Har man som jag drömmen om att skriva, så ska man försöka. Det blir aldrig fel, möjligen mer eller mindre uppskattat. Sedan ger det väldigt mycket av att själv läsa böcker. Där får man det mesta kring hur boken ska bli.

Varför ska man läsa din bok?

För att få en stund spänning i den grå vardagen. Det skall vara avkopplande och samtidigt tillfredsställa nyfikenheten. Sedan vill ju alla veta hur det går för Magnus Bjurefeldt.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är pensionär och gör precis vad jag vill för tillfället. Det blir ganska mycket läsning. Sedan reser jag en del runt i världen. Slutligen kan jag inte hålla mig ifrån datorspelandet.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Det spontana svaret är; alla. Men när jag skrivit boken har jag nog ofta sett någon med universitetsanknytning som min målgrupp. Trots det har jag lagt mycket möda på att försöka få alla att förstå hur ett universitet fungerar.