Berätta om din bok!
Boken handlar om de fantastiska äventyr som den svarta dvärghyenan Fizi upplevde under sitt vilda liv i Västindien.  Han tillhör en utdöd ras av magiska hyenor som en gång bodde på en ö i Karibiska havet. Hyenan rymmer från sina föräldrar, och vi får läsa hur han kommer ombord på ett piratskepp, om hur det hårda livet tedde sig på ett stort segelfartyg för mer än hundra år sedan. Fizi får vara med om ett möte med ett hemskt spökskepp, plundringar av handelsfartyg, hur han nätt och jämt undgår att dödas av en fiende, buras in i Havannas fängelsehålor och mycket annat. Med sin list, slagfärdighet och lite trolldom klarar han sig ur alla knipor.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Mina barn och barnbarn har aldrig gillat de mesiga och politiskt korrekta moderna svenska barnböckerna, utan har föredragit att jag läst ur de engelska klassikerna - och så Muminböckerna och Ture Sventon förstås.
När jag var bunden till sängen på grund av ett komplicerat diskbråck, beslöt jag att skriva en barnbok i en stil som anknyter till Stevensons Skattkammarön, fast med mer humor plus lite trolldom. Fizi, bokens förebild, existerar i verkligheten. Han har varit mitt kramdjur och maskot under nästan hela mitt liv.

Vad gör du när du inte skriver?
Vid 75 års ålder har jag i egenskap av vetenskaplig rådgivare i internationella frågor vid Vinča Institutet för Kärnforskning i Belgrad fortfarande flera uppdrag, även för viss svensk industris räkning.
Vår stora villa I Täby, en mindre lantegendom i närheten av Vittinge kyrka i trakten av Sala, samt min frus stora hus från slutet av 1700-talet i Zemun (Zemlin), utanför Belgrad håller mig sysselsatt.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Barn I åldrarna 6 till 11 år samt deras föräldrar.

Köp boken här!