Berätta om din bok!
”Feminism i en perfekt värld” är en ärlig, väldigt rak och kanske också ganska så obekväm bok om hur pass feministiska vi verkligen är i det jämställda landet Sverige.
Jag granskar viktiga begrepp och går igenom feminismens innebörd. Tar upp frågor som hur det kommer sig att vi ännu år 2018 inte har jämställda löner och att det fortfarande är svårt för en kvinna i fertil ålder att få en tillsvidareanställning. Hur kommer det sig att det finns så många namn för det manliga könsorganet medans de flesta benämningar som används för det kvinnliga könsorganet redan är upptagna?
Jag diskuterar om hur pass illa det är när man som kvinna i modern tid blir ifrågasatt vid övergrepp. När man som kvinna anses vara en dålig mamma om man satsar på karriären. Varför vågar inte kvinnor stå för att dem inte ammar? Varför tror så pass många människor att de har rätt att tycka hur en kvinna skall föda barn – att bestämma över någon annans kropp?! Varför äger kvinnan inte sig själv och sin egen kropp ännu?
Varför regerar inte jämställdheten i samhället och världen – borde det inte vara en självklarhet?

Hur kom boken till?
Att samhället och världen för mig, liksom de flesta andra kvinnor, är väldigt tuff många gånger är inget nytt. Däremot så fick jag år 2017 en helt ny erfarenhet, då jag och min man blev gravida och sedan föräldrar för första gången. Att vara gravid i modern tid var betydligt tuffare än vad jag hade väntat mig – det blev för mig övertydligt att vi har, minst ett århundrade, innan vi kan uppnå något som ens är värt att kalla för en jämställd och jämlik vardag.
Jag bestämde mig för att skriva en bok om hur pass jämställda vi är och hur pass jämställt vi har det i landet lagom år 2018.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Jag började med att radda upp olika vardagliga saker för att sedan se hur pass olika förutsättningar och utformning dessa hade – beroende på om man är kvinna eller man. Jag kom snabbt fram till att jämställdhetens utveckling och existens ligger betydligt mer efter, och är betydligt suddigare, än vad man försöker få det att framstå som utåt. Jag kom även fram till att väldigt många människor endast utgår ifrån hur det ser ut och fungerar i sin egen vardagsbubbla, istället för hur samhället, landet och världen ser ut och fungerar i sin helhet. Arbetar man då som man i en mansdominerad bransch så kan denna verklighet innebära ett helt annat sekel än vad den kan innebära för en man i en kvinnodominerad bransch. Men om man som kvinna arbetar i en mansdominerad bransch så kan dess branschs attityd och inställning tillhöra ett annat sekel medans den kvinnodominerade branschen för en kvinna, allt som oftast, istället innebär en otrygg anställning eller låg sysselsättningsgrad.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Jag har åsikter om det mesta och tycker att det är väldigt kul att både debattera och diskutera. Jag gillar att förmedla saker och ting och dela med mig av mina erfarenheter och berättelser – för mig är det naturligaste sättet att göra detta på, genom skrift.

Skriver du på något nytt nu?
”Feminism i en perfekt värld” kom ut på webben nu i april år 2018 och som relativt nybliven småbarnsförälder, som arbetar heltid, är politiskt engagerad på fritiden och driver ett företag tillsammans med maken på sidan om så lär det dröja ett tag tills nästa bok. Men jag brukar säga att det kommer att dröja ett tag – ändå har jag gett ut fem böcker på sex år, så man vet aldrig. Men det jag i nuläget har inplanerat är en uppföljare på min självbiografi ”Innanför mina rosa små väggar” som är planerad att vara helt färdig till år 2021.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Skriv! Och använd inte papper och penna – använd en dator ifrån början! ;)

Varför ska man läsa din bok?
Man skall läsa min bok oavsett om man är tonåring, vuxen eller pensionär. Oavsett om man är man eller kvinna – eller annat kön! Och oavsett om man anser sig själv att vara feminist eller ej. Boken bygger på en mängd olika frågor och tankar som jag vänder och vrider på åt alla möjliga håll och kanter – jag är övertygad om att alla som läser denna bok kommer att komma fram till något nytt och få någon tankeställare, på ett eller annat sätt och vis!

Vad gör du när du inte skriver?
Jag arbetar med försäkringsinformation, kommunikation och medlemsvård på ett fackförbund – inom en extremt mansdominerad enhet.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Unga tjejer, men också unga killar. Äldre män, småbarnsföräldrar, medelålders och pensionärer. Den typiska stadsbon och den typiska lantisen. De medelålders kvinnor som kallar sina yngre systrar för ”Lilla gumman”. De som påstår att världen är jämställd eller kanske till och med för jämställd. De kvinnor som inte har barn.