Berätta om din bok!

Flyttfåglar är en deckare i medelhavsmiljö med mat, erotik och spänning mot en mörk bakgrund av dagens flyktingtragedi. Det är en fristående fortsättning på En snöfågles död som kom ut 2008. Flyttfåglar utspelar sig i den lilla bergsbyn Santa Maria på den fiktiva medelhavsön Albali. Här verkar den karismatiska distriktspolischefen Lucia Gomez bland inskränkta bybor, kulinariska excesser, organiserad brottslighet och humor. Boken skildrar spännande polisarbete men också livet i den lilla bergsbyn där alla känner alla. Genom huvudpersonen Lucias främlingskap i byn blir fördomsfullhet, globalisering och moraliska frågor tydliga. Vi skrattar mycket när vi skriver. Boken har många gånger en humoristisk ton men det finns en mörk bakgrund.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Idéerna till Flyttfåglar kom redan när vi skrev vår första kriminalroman. Vi började skriva när vi var inblåsta under en orkandag på en semester. Det var fantastiskt kul att skapa personerna, miljöerna och intrigen. I början gick allt väldigt lätt men som varje deckarförfattare vet är det alltid svårast att sy ihop allt på slutet. Vi är två författare och många undrar hur det är att skriva tillsammans. Rent praktiskt gör vi så att vi skriver ett stycke var och den andre personen läser texten högt och sedan omarbetar vi tillsammans. Vi brukar ofta tillbringa tid på någon likande medelhavsö och skriva strukturerat på förmiddagarna och vandra i bergen eller något annat på eftermiddagen. Det är roligt att ha ett gemensamt projekt. Andra par bygger trädäck men vi skriver deckare tillsammans. Det är fantastiskt att styra och utveckla en helt egen värld som dessutom läsarna tar del av. Men vi styr inte allt. Personerna i boken får liv och gör ibland oväntade saker. Då är det bara att gilla läget.

Varje romanprojekt börjar med att vi tillsammans tar fram intrigen. Det är nästan det roligaste och kräver mycket arbete och många sena nätter.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Vi har jätteroligt när vi skriver tillsammans. Vi vill också skapa lite mera mångfacetterade personer som Lucia Gomez med sin aptit på livet, inre konflikter och okänsliga stil. Vi har stort fokus på humor och livets goda och vill att läsaren ska skratta och må bra. Men vi vill också sätta vissa av våra vanligaste fördomar i centrum. I vår bok fungerar byn Santa Maria som en spegel av det lilla och det stora livet.

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Många har varit mycket vänliga, nyfikna och uppmuntrande. Kul är också att många som läst vår första bok har legat på och velat att vi skulle göra klart den andra delen. Och även haft synpunkter på hur handlingen ska utvecklas. Det är jättekul! Många är nyfikna på hur det är att skriva tillsammans. Till vår senaste releasefest kom många vänner och lyckönskade oss.

Skriver du på något nytt nu?

Vi har flera nya bokprojekt på gång. Dels tredje delen i serien om Lucia Gomez i Santa Maria, Stormfågel, dels en deckare med anknytning till kalla kriget som utspelar sig i Småland, från 50-tal till nutid. Vidare yrkesinriktad litteratur såsom Pedogogikens svarta bok och Ledarskap och personlig utvekling.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Det är roligt att skriva tillsammans. Var inte för självkritisk när du börjar utan gå på lust. Skriv om det du är intresserad av. Men skriv. Fastna inte för mycket i formen från början.

 

 Varför ska man läsa din bok?

Det är en mysig feel good deckare med mycket humor, fina miljöer och roliga karaktärer med allvarligare undertoner. Eller som Johan Wopenka skrev i tidningen Jury: Lucia Gomez i ett litet bergsdistrikt på den fiktiva spanska turistön Albali är tveklöst en av de mest sympatiska och minnesvärda huvudpersoner som introducerats i svensk kriminallitteratur på flera år. Hon är en underhållande och frodig personlighet.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Johan är högstadielärare och Erica har arbetat som journalist, museichef och senast som kultur- och fritidschef i Växjö kommun. På fritiden blir det mycket läsning, kulturarrangemang, promenader och yoga (Erica) matlagning (Johan). Men helst hänger vi i bergen på vår egen medelhavsö och ”researshar”, lagar mat och vandrar bland olivlundarna.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som vill ha en mysig läsupplevelse.