Vi frågade ett antal kända författare och skribenter om deras bästa tips för att bli bättre på att skriva. Såhär svarade de:

Malin Wollin

Vad är det viktigaste att tänka på när man skriver?
Att det inte finns några gränser. Att papper är vitt och ska fyllas med bokstäver. Den enda regeln är att det inte finns några regler.

Finns det något man inte ska tänka på?
Man ska inte tänka att man skriver en BOK, att man måste tillfredsställa en viss läsare.

Hur gör man om man kör fast?
Läsa andras böcker, gå ut och få luft, promenera.

 

Katerina Janouch

Mina tre bästa tips är: Skriv! Tänk inte bara, utan GÖR det. Man måste aktivt föra sitt skrivande framåt genom att utföra det, det är också så man lär sig.

Läs. Vilka är dina favoritförfattare? Vad är det du gillar med just deras språk? Det är inget fel i att "kopiera" en stil, en form, ett uttryck!

Kill your darlings. Uttrycket "less is more" är i allra högsta grad
användbart på skrivandet. Så stryk, stryk och stryk. Känns något för blommigt, pretentiöst eller krångligt? Då är det troligen så och ska bort.

 

Jenny Östergren

Vad är det viktigaste att tänka på när man skriver?
Sätt av tid, stäng av telefonen och koppla ner internet. Utgå från ett synopsis där du har en ide om hur berättelsen tar sig från första till sista bokstav (sen kan det ändras under resans gång)
Hur gör man om man kör fast?
Om du kör fast. Skriv igenom det tänkta stycket utan att tänka så mycket på om det blir bra eller inte. Lägg åt sidan och skriv om en dag senare.
Det tar tid att skriva bra texter. Det betyder inte att du är en dålig skribent. Möjligen ska du inte jobba med nyheter.

 

Hillevi Wahl:

 

Vad är det viktigaste att tänka på när man skriver?
Att man inte ska vara feg. Man måste skriva sådär så man nästan inte vågar, på gränsen till att det blir för läskigt och naket. Och skriv gärna om dig själv och dina erfarenheter. Då blir det som bäst.
Dessutom ska man skriva mycket och ofta. Gärna på en blogg. Det behöver inte vara nobelklass, inte på någonting egentligen. Man lär sig efter hand. Du kommer att gå på en del stötar, det hör till. Huvudsaken att man berör. Stilen hittar man efter ett tag.

Finns det något man inte ska tänka på?

Vilken lustig fråga. Det är som att säga "du får inte tänka på en tomat", då kan man ju inte tänka på annat än tomater.
Men ja, skit i vad släkten tänker, det är mitt råd. Om du tar ansvar för ditt liv och din berättelse så räcker det. Man har rätt till sin egen historia.
Om alla försöker dölja sina familjehemligheterna så lär vi oss ingenting. Då fortsätter vi bara att upprepa samma misstag. Nej, fram med skiten! Och bort med alla kvinnoskam. Om jag bara hade världens största suddgummi så skulle jag sudda bort all denna medberoendeskam. Fram med alla familjehemligheter och missbruk i ljuset - det är som trollen, om man ställer fram dem i solen så försvinner de, eller, tja, de ser de inte lika farliga ut längre.


Hur gör man om man kör fast?

Jag brukar ta en dusch - jag kommer på mina bästa idéer i duschen. Eller går en promenad - och så lyssnar jag på musik, gärna från den tiden som jag skriver om. Då kommer alla minnen garanterat tillbaka, om det nu är en bok jag håller på med. När det gäller krönikor så är det bara att öppna vilken tidning som helst så blir man förbannad och går igång. Eller hur?
Mina tre bästa tips är:

1. Sätt igång och skriv. Skriv ner ditt liv, från födelse till där du är nu, på max två A4-sidor. Sedan har du mallen klar för vilken bok som helst. Och spara allt du skriver, även om det aldrig publiceras. Dina barn och barnbarn kommer att älska denna guldgruva till information till vem deras mamma eller mormor eller farmor egentligen var. Tro mig.

2. Skriv hämningslöst. Stryka eller redigera får du göra sedan, när boken eller kolumnen är klar. Man ska inte tänka efter så mycket när man skriver, då blir det mycket sämre.

3. Faktakolla allt innan det publiceras. Du måste alltid kunna ta en diskussion om innehållet i det du skriver, och då är det bra att ha rejält med "kött på benen".