”Första Stenen” beskriver främst kvinnornas liv på landsbygden i Bohuslän för 100 år sedan. Med tydliga tidsbilder hämtade från historiska händelser såsom första världskriget, tuberkulosens härjningar, Titanics undergång och Spanska sjukan visas på de villkor som människorna levde under på den tiden.

 Jag har lagt ner massor av tid, läst många böcker, läst gamla tidningar på Universitetet i Göteborg och gjort flera resor till Bohuslän för att göra research för den här boken.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Boken grundar sig på det faktum att min mormor lämnade man och sex barn och jag ville få svar på en fråga som alltid funnits inom mig, nämligen: HUR KUNDE HON?

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

 Jag har alltid önskat att få tid att skriva. Jag har levt ett spännande liv och har fått många uppslag till romaner genom åren men har aldrig haft tid att skriva förrän nu.

Historien måste kännas angelägen för mig att berätta. Jag vill att läsarna skall bli berörda och känna igen sig i det som är allmängiltigt för alla människor.

Jag blir inspirerad av forska och tränga in i miljöer och händelser. Sedan är det spännande att försöka väva in en historia som känns trovärdig.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Jag har fått oerhört mycket positiv respons från min omgivning. Min make har stöttat mig och vännerna frågar intresserat om mitt arbete och väntar ivrigt på nästa bok. (Första Stenen är min andra roman)

Jag har blivit ombedd att berätta om mitt författarskap på olika bibliotek, för organisationer och litteratursällskap samt deltagit i Litteraturrundan i Skåne som anordnas av Författarcentrum Syd där jag är medlem.

Skriver du på något nytt nu?

Just nu behöver jag en liten paus i skrivandet för att ägna mig åt att berätta om mina efterforskningar och presentera Första Stenen vid olika evenemang. Då berättar jag om mitt arbete med romanen och varvar det med att sjunga gamla Bohusländska visor till makens dragspels-ackompanjemang.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Alla har en historia att berätta. Gör det!

Varför ska man läsa din bok?

 

Min bok påminner oss om hur levnadsvillkoren var i Sverige för hundra år sedan. Det är också en hyllning till en generation som trots oerhörda påfrestningar orkade gå vidare. Boken får oss förhoppningsvis att förstå hur bra vi i jämförelse har det. Många läsare kommer säkert att känna igen miljöer och händelser som deras äldre släktingar beskrivit.

Vad gör du när du inte skriver?

Min man och jag bor på en olivgård i Portugal och producerar olivolja. Jag är också sekreterare i Lions i Portugal och försöker hjälpa människor som på grund av den ekonomiska krisen i landet har det svårt. Behovet av hjälp är stort.

På somrarna åker jag till Sverige för att göra research för mina romaner.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Människor som är historiskt intresserade och tycker om att läsa om betingelserna för människorna i forna dagars Sverige.  

En av mina läsare tyckte att den skulle läsas i skolorna för att ge våra barn en känsla för kvinnornas levnadsvillkor i vårt land för hundra år sedan. Det vore naturligtvis underbart om unga människor tog till sig den här historien.

Köp boken här!