1. Boktitel och namn skriver du här!

”Från A till Y, Ymers aforismer” av Anders Petterson

 

  1. Berätta om din bok!

Det är en samling kärnfulla aforismer, lakonismer, ordstäv eller vad man vill kalla det. Från början tänkta som pratbubblor till en liten seriefigur som jag kallar Ymer. Jag har under många år samlat på fyndiga, kloka och slagfärdiga ordalydelser jag hört i samtal. Dels sådana samtal jag själv deltagit i men även sådant jag hört på bussen eller på en fest. Sedan har jag vidtagit en reduceringsprocess. ”Hur kan jag säga detta med så få ord som möjligt?”

 

  1. Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Med tiden har jag samlat på mig så många aforismer att det kändes för jobbigt att rita en seriestrip till varje. Jag började lägga ut en om dagen på Facebook vilket rönte en hel del uppskattning från mina FB-vänner. Så småningom började frågorna komma, ”när kommer boken?” Till slut gjorde jag slag i saken och tog kontakt med förlaget och nu har jag resultatet i handen.

 

  1. Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag har hela mitt vuxna liv skrivit text till musik. Uppväxt med textförfattare och rimsmeder som Povel Ramel, Owe Thörnqvist och Cornelis Wreesvijk samt i en familj där det alltid, vid bemärkelsedagar, fanns en ny text till känd melodi att sjunga hade jag det liksom med mig redan från barnsben. Jag skrev flitigt dagbok i tonåren och mina första sångtexter kom ungefär vid 16 års ålder om jag inte minns fel.

Att skriva poesi utan att tänka på att det skulle bli en sång inspirerade min vän Ante Nyström mig till. Han lockade i början på 2000-talet med mig till en skrivarsajt på nätet. Svenska Skrivarklubben hette den. När den sedan lades ner fortsatte jag på ”Poeter.se”. Själva produktionen av aforismer tog fart efter att jag läst just en samling aforismer skrivna av mästarna inom detta hantverk, Oscar Wilde, Mark Twain, Shakespeare, Mae West m.fl.

 

  1. Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Ett antal av mina facebook-vänner beställde boken direkt. Jag tror ingen var direkt förvånad eftersom de flesta i min omgivning vet om att jag skriver.

 

  1. Skriver du på något nytt nu?

Jag har två projekt på gång.

Det första är att jag håller på och samlar ihop poesi jag sedan 2004 skrivit och publicerat på Poeter.se. Jag har lagt ut över 3000 alster där, allt från Limerickar till Haiku, fri dikt, kortnoveller och sonetter.

Det andra är att jag skriver på något som kanske så småningom kan bli en roman. Det är en slags dilemmasaga som utspelar sig i skolmiljö. Den handlar om att välja mellan det man tror är rätt och det regelboken uppmanar en att göra.

 

  1. Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Jag är en novis, det skulle vara förmätet att komma med tips och råd.

 

  1. Varför ska man läsa din bok?

Att ha ett slagkraftigt citat på tungan är ett bra sätt att få sista ordet i en diskussion. Skämt åsido, jag vill att de som läser min bok ska få något att tänka på utan att jag skriver dem på näsan.

 

  1. Vad gör du när du inte skriver?

Numera är jag pensionär och kan ägna mig helt åt mina hobbys. Förutom att skriva; Musik och sång, Arkeologi, Framföra dikter från scenen och tävla i Poetry Slam. Tidigare jobbade jag som musiklärare och har ur den arbetsplatsmiljön hämtat inspiration till mitt romanförsök.

 

  1. Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Min bok är för alla men kanske framför allt för de eftertänksamma.