Berätta om din bok!

Boken utspelar sig i Uppsalamiljö. Nyckelfiguren heter Mikael. Han är 39 år och längtar efter egna barn. När han kommer hem från en arbetsresa överraskar han sin fru, naken med en annan man. Livet gör en kullerbytta. Oväntat är han bedragen och övergiven. Plötsligt finns det för få planer och för mycket tid i hans liv. Dålig impulskontroll i förening med en anarkistisk granne öppnar upp för vardagens alla möjligheter. Mikael drivs av sin drömlista och vi följer honom i jakten på veteranbussar, kärlek och gamla gitarrer. Äganderätten testas på det filosofiska och praktiska planet. Om en pool står outnyttjad måste man självklart få använda den.

Granebergs Simsällskap är en humoristisk berättelse med en mörk underton om att tappa fotfästet och återfå balansen. En berättelse om vänskap och vikten av att hålla fast vid sina drömmar. Det blir kanske inte alltid som man har tänkt sig, men oftast blir det ganska bra ändå, även om livet går upp och ner och färden ibland kan vara lite skumpig.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

På sätt och vis kan man säga att Granebergs Simsällskap kom till av sig själv – den ville skrivas. Jag bar länge på en grundidé som i sig själv inte räckte till. Jag fattade pennan för att skriva en helt annan berättelse, men episoderna i Granebergs Simsällskap staplade sig på varandra och trängde sig före. Berättelsen tog fart och växte till när den vävdes ihop med några andra idéer och noveller som jag hade liggande.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag har ett behov av att skapa som bland annat tar sig uttryck i att skriva. Mitt mål är att skriva lite varje dag.

Naturligtvis inspireras jag av andra författare. Att läsa mycket och med stor spridning mellan olika författare och genrer är nog första steget till eget skrivande. Mötet med människor och andras berättelser är också en bra inspirationskälla. Men även korta radnotiser i en morgontidning kan sätta igång fantasin och ge intressanta uppslag att spinna vidare på.

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Jag har skrivit ganska länge så många visste att jag gjorde det lite av och till. Att ge ut en bok är naturligtvis ett betydligt större steg så de flesta blev nog ändå ganska förvånade att jag kom i mål med det. Speciellt då jag inte gjort någon större grej av mitt skrivande.

 

Skriver du på något nytt nu?

Jag jobbar på flera berättelser parallellt. Jag har ett konstant brus i huvudet och samlar material till fyra helt olika berättelser. Hjärnan vilar aldrig och jag går ingenstans utan en anteckningsbok. Om det sedan blir fyra böcker återstår att se, men nästa bok kommer nog att bli lite mörkare och kortare.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Skriv den - drömmar ska förverkligas. Underskatta inte tidsåtgången. Det riktiga arbetet börjar när man tror sig vara klar med berättelsen.

 

Varför ska man läsa din bok?

Det är en underhållande bok med en reflekterande underton. Att handling är starkare än ord är en röd tråd genom boken. Förhoppningsvis uppmuntras läsaren till att ta tag i sina egna drömmar och ibland ifrågasätta gängse normer.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är försäljningschef inom bioteknikområdet. Att skriva är än så länge en hobby för mig. Andra fritidsintressen är foto och friluftsaktiviteter i alla dess former.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Målgruppen för Granebergs simsällskap är alla som någon gång funderat över varför livet blivit som det blivit. Kanske känns vardagen väl enformig, tillvaron är trygg och tråkig, gnistan saknas och någonstans på vägen har man tappat barnasinnet. Vad hände egentligen med alla ouppfyllda drömmar?

Boken passar nog alla som inte förväntar sig en deckare eller lösningar på världens alla problem. Har man gått på ett par törnar här i livet kanske man till och med kan känna igen sig. Det är en snabbläst bok, med många och korta kapitel, utmärkt att läsa t ex på bussen eller i tunnelbanan.

Köp boken här!