Heroine Pris: 99kr
Skicka din beställning till [email protected]

Wenke är en framgångsrik ensamstående karriärkvinna i trettiofemårsåldern som arbetar med tv-dokumentärer. Hon står precis på branten till burnout när en kvinnlig konkurrent vinner det prestigefyllda Wallraffpriset och Wenke känner hur hon faller. Hon kryssar mellan skönhetskirurgen och terapeuten men ingenting hjälper förrän hon oavsiktligt hamnar på ett möte för anonyma narkomaner. Helt oväntat blir hon djupt berörd av en man som just rest sig ur ruinerna av ett tungt heroinmissbruk. Mannen har en lysande karriär som jurist bakom sig och Wenke gör allt för att hjälpa honom på fötter. Hon upptäcker att hon för sig själv länge dolt ett avancerat tablettmissbruk för att komma över sorgen efter sitt enda barn som hon förlorade tolv år tidigare. Den nye mannen i hennes liv fyller henne med all den närhet hon dittills saknat i sitt liv och de inleder en symbiotisk relation. Wenke drivs av en oemotståndlig vilja att förstå varför en så attraktiv och välutbildad karl sjunkit så djupt. Nyfikenheten tar henne allt närmare avgrunden och snart erbjuder hon sin kropp i pant för att förhindra att mannen återfaller i sitt missbruk.

Hon låter honom injicera jungfrusilen i henne och med flit utvecklar Wenke ett svårt heroinberoende i tron att hon på så sätt lyfter korset från hans axlar. Så småningom kommer hon i kontakt med en värld av knarksmuggling, prostitution och vapenhandel med förgreningar både uppåt i makthierarkierna och neråt till den organiserade undre världen. Hon intalar sig själv att hennes resa genom heroinrusets hemligheter endast är ett researcharbete för en ny dokumentär och hon mister sitt jobb när hon låter filma vad hon upplever. Av en slump råkar hon stöta på en skandal där hennes chef är inblandad. Heroinet segrar över kärleken och Wenke har till slut inget annat att förlora än sitt liv.

Hon slår sig fri från drogberoendet, avslöjar den narkotikahärva hon kommit på spåren och får till sist tillbaks sitt liv. Det mesta är sig likt, men förhoppningsvis väljer Wenke i bokens slut att ta itu med de orimliga villkor som ställs på den urbana kvinnan.

Heroine är en mörk skildring med starkt humoristiska stråk. Den innehåller en detaljerad och mycket avskräckande beskrivning av heroinets rusupplevelse, biverkningar, tillvänjning, abstinens och det kraftiga ”suget”. Men förutom heroinberoendets helveten berättar romanen ingående om nutidsmänniskans sociala och sexuella misär.

Författaren har avrått känsliga personer från att läsa Heroine.

Så ser jag på boken idag:
Det började precis som i boken: Jag träffade en före detta heroinist och blev blixtkär. För att förstå hur han hade kunnat ge upp allt som var viktigt i livet bara för en drog bad jag honom om en jungfrusil. Efter det gjorde jag slut, jag vågade inte vara ihop med honom mer trots att jag var galet kär. Med svår ångest skrev jag Heroine och fantiserade om hur det skulle kunna ha blivit om jag fortsatt förhållandet. Det blev en mörk och extremt närgången fars. Kritikerna hatade den, men läsarna dyrkade den. Jag lyckades nog fånga något i den boken, men vet inte riktigt vad, kanske nutidsmänniskans dröm om att fly kraven och konkurrensen och låta sig uppslukas av sex och droger.

Recensioner
Unni Drougge sparar inte på krutet. Eller sig själv.” Kristina Norman, SOLO
”Unni Drougge – hon lämnar ingen oberörd” Peter Larsson, Sörmlands Läns Tidning
“Unni Drougge skriver häftigast i Sverige just nu … Deras orgier är snuskigaste grovporr, med Drouggeskruv … Allt är skrivet med fyrverkeriflashig ordfantasi och gatpojkshumor … Hon har gjort sig till en egen genre i den svenska bokfloden” Margaretha Hall, Vecko-Revyn
”Heroine” sparkar rumpa. Unni Drougge kickar iväg från första bokstaven och äter upp läsaren med sin köttiga och frispråkiga stil … Eller som en flygvärdinna sa när hon råkade få syn på min bok: Är det en ny bok av Unni Drougge? Hon skriver ju precis sånt som man vill läsa. Va kul!” Jörgen Lindqvist, Västerbottens-Kuriren