Boktitel: Skaldehav

Berätta om din bok!

Boken är en äventyrsberättelse inspirerad av gamla litterära klassiker såsom Skattkammarön och Djungelboken, men skriven i mer modern tappning. Den handlar om den unga flickan Kyria, som på sin 13-årsdag upptäcker att hon inte är en människa utan en sjöjungfru kommen från en uråldrig värld på havets botten. Hon måste snart återvända till havet för att inta sin roll som havets kronprinsessa. När väl hon möter havsfolket hamnar hon i intriger och märkligheter som överstiger hennes vildaste fantasi. Kort därpå går hon i de gamla olympiska gudarnas fotspår, för att rädda livet på sin bästa vän och bringa fred och frihet åt havens alla varelser.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag låg och lyssnade på låtar ur min glömda skivsamling, när en låt sattes igång som fullkomligt svepte bort mig. Jag lyssnade till rösten och kunde så tydligt se ett hav och någonting som ryckte fram mellan vågorna. Jag visste genast att det var en sjöjungfru och sedan började berättelsen skriva sig själv. På ingen tid alls hade jag kommit fram till vem sjöjungfrun var, vart hon var på väg och vad hon skulle vara med om. Sedan utvecklades det från det.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Skälet till att skriva är inget annorlunda, inbillar jag mig, än vilken annan författares som helst. Jag skriver för att jag tycker om historier som berättas väl. Människor har alltid behövt berätta. Vi fyller våra berättelser med reflektioner av oss själva och vår tid och omvärld. Vi fyller dem också med hopp och drömmar som är större än det vi känner till, för att ge oss någonting att sträva mot eller lära utav. Allting inspirerar mig till att skriva; andra författare, en observation på bussen eller i parken, ett trevligt samtal, ett par borttappade nycklar. Lusten till att skriva väcks i detsamma som jag lägger något på minnet eller noterar det för andra gången.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Försiktigt. *skratt* De har varit otroligt uppmuntrande, men ingen har väl varit riktigt säker på vad de kan förvänta sig, eftersom de vet hur svårt det är i branschen. De är kanske rädda för att det här ska vara en korg som jag lägger alla äggen i, och som sedan går till spillo. Det är förstås inte min avsikt överhuvudtaget. Jag kommer nog alltid att skriva.

Skriver du på något nytt nu?

Det gör jag faktiskt. Eller det gör jag alltid, vill jag nog påstå. Jag inspireras av så mycket runt om mig och älskar att överskrida olika litterära genrer, så jag hittar alltid något att skriva om. För tillfället arbetar jag på en ny roman, samtidigt som jag går igenom ett par kortare historier som jag kanske/kanske inte väljer att gå vidare med efter kritisk granskning. Annars gör jag mitt bästa för att folk ska uppmärksamma Skaldehav. Den är ju mitt skötebarn, på ett sätt.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

När det gäller skrivande så brukar jag hålla mig till ett par regler.
1. Skriv alltid om det du själv är intresserad av.
2. Försök att hitta något som gör din berättelse till din. En detalj, en röst eller ett kännetecken; någonting som gör den personlig.
3. Glöm aldrig varför du skriver din berättelse. Ibland när man kör fast måste man gå tillbaka till utgångsläget och fundera över varför man började skriva just den här historien.
4. Hitta någon eller några du litar på som kan fungera som bollplank och som ställer upp i slutvarvet för kritisk bedömning. Man behöver andras synvinklar och perspektiv för att upptäcka missar eller bara få tillbaka gnistan och känslan för orden man skrivit.

Varför ska man läsa din bok?

För att den är så rysligt bra, vill man ju säga. Men helt enkelt; man ska läsa min bok om man har en förkärlek för äventyr/fantasy som inte enbart riktar in sig på drakar, trollkarlar och vampyrer. Man ska läsa min bok om man tycker om underhållande och lekfulla uttryck och formuleringar. Man ska läsa min bok om man föredrar att blanda genrer i en och samma berättelse, och om man gillar folksagor och grekisk mytologi.
Och sist, men inte minst, så tycker jag att man ska läsa boken om man är helt såld på sjöjungfrur, för hela romanen är mer eller mindre en hyllning till denna mytologiska varelse som jag tycker är underrepresenterad i dagens litteratur.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag undervisar i mitt yrkesliv. I privatlivet försöker jag umgås så mycket jag kan med mina närmaste; alla dem som jag älskar och respekterar. Det är livets mening, enligt mig.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som är nyfikna på den, och folk som vill läsa en lite ovanligare bok.