Boktitel: Jonathan - (inte) som andra barn?
 
 
Berätta om din bok!
 
Boken är skriven under den tiden som vår Jonathan retarderade, tappade sitt språk och hur vi senare började hitta tillbaka till kommunikation och ett språk för honom. Jag har skrivit under nästa hela processen som sedan ledde fram till att Jonathan fick sin diagnos, autistiskt syndrom, vid nästan 5 års ålder. Del 1 av boken är en beskrivning av Jonathans historia fram tills dess att han fick sin diagnos och började intensivträning på habiliteringen. Del 2 av boken är personliga tips, idéer och metoder som jag hittat under vägen. Boken har också mycket länkar till bra internetsidor, bra böcker och övrigt som man kan ha nytta av under utredningstidens gång.
 
Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
 
Jag skrev den bok jag skulle ha velat ha under den tid som Jonathan utreddes för autism - utredningarna tog åratal (2,5-3 år) innan det var klart.
Under den tiden hade vi ingen hjälp direkt och jag fick söka mycket material och läsa om metoder själv.
Därför var det viktigt för mig att dela med mig av det bästa som jag hittat, vilket del 2 i boken handlar om.
 
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
 
Jag har alltid velat skriva och ge ut en bok. Jag trodde inte ämnet skulle bli autism, men jag är glad att det kan hjälpa andra.
 
Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
 
Jag har fått mycket positiva reaktioner på boken och mitt författarskap.
Det som gjort mig mest glad är de föräldrar och mor/farföräldrar som hört av sig och tackat för boken:
En kommentar på bloggen (http://annahelena70.bloggagratis.se) den 29/9:
"Jag hittade din bok på nätet i fredags och beställde den. Den kom idag med posten och jag har nu läst fram till sida 99 där jag hittade den här bloggadressen. Jag var tvungen att gå in direkt och skriva till dig. TACK!!!!!! Vi är precis inne i utredning och det psykologen och läkaren säger är "eventuellt en atypisk autism" men ingen riktig diagnos ännu. Min son har precis fyllt 4 och jag har både gråtit och skrattat åt igenkänningen i din bok. Än en gång Tack för att du delar med dig och skänker hopp till mig och säkerligen många andra."
 
Skriver du på något nytt nu?
 
Har precis publicerat min andra bok, som jag skrivit med en annan mamma.
Det är en praktisk bok om intensivträning för barn med autism och hur vi har fått det att fungera i våra två familjer.
 
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
 
 
Ett ämne som engagerar en är viktigt. Hämta material från ditt eget liv och väv en bok runt det om du inte har fantasin att skriva själv. 
 
Varför ska man läsa din bok?
 
 
För att få en förståelse för barn som inte utvecklas, eller som i Jonathans fall retarderar vid 1,5-2 års ålder, som alla andra.
För att få hjälp som anhörig eller intresserad, varför inte till den som arbetar med barn med särskilda behov?
För att få tips om praktiska konkreta metoder som kan hjälpa det barn som inte får igång sitt tal, språk och kommunikation.
Hur man kan göra och testa själv i familjen - metoder som fungerat med Jonathan.
För att ge hopp - Jonathan har utvecklats så mycket under den här tiden och det vill jag dela med mig av.
När han först började utredas hade han 20 ord i sitt ordförråd nu har han uppemot 3000 ord (och några på engelska).
Det finns hopp och det finns utveckling även för barn med autism.
 
Vad gör du när du inte skriver?
 
Jag arbetar heltid som revisor i en kommun.
På fritiden så intensivtränar jag med min son ca 10 timmar per vecka, familjeaktiviteter, träffar vänner och släktingar, läser en del.
Jag är också aktiv i Autismföreningen där jag träffar andra anhöriga till barn med autism varannan vecka.
 
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
 
Anhöriga till barn som har autism eller språkstörning, personal som arbetar med barn med särskilda behov och andra som är intresserade av barn som inte utvecklas enligt normalmallen.