Boktitel: Tio år i utlandstjänst, av Bernth Fransson.

Berätta om din bok!
Boken handlar om hur det är att leva och arbeta utomlands i främmande kulturer. Att få en möjlighet att uppleva Mellanösterns kultur, Sydamerikas indianer och de villkor som gäller i djungeln, och sist men inte minst, den Afrikanska kontinenten med dess förtrollande variation av såväl natur som, djurliv och olika seder och bruk, är en stor ynnest i livet.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Idén att skriva en bok, började efter att jag för drygt fyra år sedan drabbades av en infektion på tolvte ryggkotan. Jag lades akut in på Lungby Lasarett, eftersom läkarna befarade att jag skulle kunna drabbas av allmän blodförgiftning. Under fem dagar fick jag antibiotika intravenöst. Man hinner fundera mycket under en sådan period i ens liv. Jag kom fram till att jag egentligen inte visste mycket om pappas och mammas föräldrar, och att jag skulle skriva om mitt och min hustrus liv, så att min sonson, skulle kunna läsa om det i en framtid, när vi kanske inte själva skulle kunna berätta det för honom.
Väl hemkommen ifrån sjukhuset satte jag igång arbetet. Som tur var hade jag under alla år utomlands skrivit dagbok. Utan den dokumentationen hade förmodligen inte boken kunnat komma till. De första tre månaderna arbetade jag åtta timmar om dagen med att läsa igenom mina dagboksanteckningar och skriva ner de händelser som kunde vara av intresse för läsaren.
Därefter startade själva skrivprocessen. En fantastiskt rolig period när det gällde att formulera sig på ett sådant sätt att det skulle kunna bli intressant utan att jag svävade ut ifrån sanningen.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Önskan att få berätta en spännande historia som berör. Utmaningen att använda ord på ett sådant sätt att det kan bli intressant för den som läser boken.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
Min omgivning reagerade oerhört positivt, så snart som de hörde att jag hade börjat detta projekt. När jag sedan efter drygt tre års skrivande, berättade att boken nu fanns ute till försäljning, tittade de storögt och sa. ”Det trodde vi aldrig skulle ske”.

Skriver du på något nytt nu?
Just nu håller jag på att slutföra min nästa bok som kommer att handla om hur jag upplevde min religiösa uppväxt, under femtiotalet, i det dåvarande engelska protektoratet, Tanganyika. En mycket spännande tid under vilken jag fick förmånen att, bland annat, uppleva hela kontinentens kamp för frigörelse ifrån kolonialmakterna. Boken kommer inte att vara ett historiskt verk, utan helt enkelt en berättelse om hur en svensk gosse mellan fem och femton års ålder upplevde sin tillvaro, i ett land så långt ifrån sitt hemland.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Detta är mitt första verk, och eftersom jag inte ser mig som en författare utan snarare som en berättare, har jag svårt att ge konkreta råd till andra som vill skriva en bok. Det som jag emellertid har lärt mig är att inte krångla till det med långa meningar, som lätt kan resultera i en svårläst text. Dessutom är det oerhört viktigt att man har gjort en gedigen efterforskning, så att de fakta som man framlägger verkligen tål en gedigen granskning.

Varför ska man läsa din bok?
Jag vill att folk skall läsa min bok eftersom den innehåller många spännande händelser och även humoristiska situationer, som man får uppleva när man bosätter sig i främmande länder. Det allra främsta som jag försöker få fram med denna bok, är att vara nyfiken och öppen för alla intryck, samt att lära sig av dem. Att våga göra saker och ting, även om de är långt ifrån det man är van vid, är viktigt. Det är först då som man verkligen utvecklas som människa.

Vad gör du när du inte skriver?
När jag inte skriver på en bok, försöker jag och den fru som jag har varit gift med i över fyrtio år, att ständigt finna nya saker att upptäcka. Det kan vara allt ifrån ett äventyr i något av världens alla hörn, till att bara sitta ner tillsammans och njuta av stunden. Förutom att vi faktiskt har besökt över sextio länder i fem världsdelar, har vi även hunnit med att besöka nittiotvå av Sveriges kommuner. Många blir lätt för fixerade av utländska upplevelser, för att upptäcka det som vårt eget land har att erbjuda. I detta sammanhang vill jag framhålla en svensk upplevelse utöver det vanliga, nämligen ett besök på Barfota Camping, vid Vättern. Där finns ett härbre som ligger tio meter ifrån  strandkanten. Förutom den härliga lilla bostaden ifrån tidigare sekel, så är det fantastiskt att efter en måltid, tillagad på en engångsgrill, helt sonika sitta och lyssna på hur vågorna slår emot stranden i den ljusa svenska sommarnatten.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Förutom de nära och kära, vill jag naturligtvis att så många som möjligt skall läsa min bok. De som jag emellertid tror har störst glädje av att läsa den är personer som tänker åka till de platser som jag beskriver i denna bok, men framförallt de personer som står i begrepp att flytta ut till något land, men som känner oro inför det oväntade.