Boktitel: Aftonrodnad vacker natt

 

Berätta om din bok!

 

Bokens huvudperson heter Lydia. Hon är 33 år, bibliotekarie och lever singelliv i Stockholm. Hon kommer från Svartträsk, en liten by i Norrbottens inland. Lydia har en komplicerad relation till hembygden och till sin mamma, särskilt efter pappas död för tre år sedan. I ett ögonblick av dåligt samvete har Lydia lovat sin mamma att komma hem och hjälpa till med en stor vårstädning. Det är förråd och uthus, garderober och skåp som behöver gås igenom.

 

Dagarna innan Lydia ska flyga upp till Svartträsk blir hennes mamma inlagd på sjukhus. Alldeles ensam möter hon det tomma barndomshemmet, släktgården som är fyllt av minnen från hennes egen uppväxt och flera generationer bakåt. Hon möter hembyn och bybornas bild av Lydia och börjar inse att det är en bild som fortsatt leva sitt eget liv medan hon varit någon annanstans. Det, tillsammans med några omvälvande händelser, sätter fart på en rad existentiella funderingar. Vem är Lydia, vilka roller spelar hon, var hör hon hemma och hur skall hon kunna kombinera sina olika personligheter.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

 

-Det började med att karaktären, Lydia, dök upp i mina tankar. Det var i samband med att jag läste Skapande svenska på universitetet i Luleå. Jag skrev en kort berättelse på ett par-tre sidor och kände att det fanns något där som jag ville utforska. Det var starten på min långa och nära relation till Lydia och hennes liv. Boken och berättelsen har vuxit fram under skrivprocessen, som har varit lång, krävande och lärorik. Kontakten med Vulkans redaktör var till exempel oerhört värdefull.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

 

-Lusten att skriva, att berätta, har alltid funnits där. Jag tror att min pappa är en del av förklaringen. Han är oerhört duktig på att berätta muntligt, underbara historier om livet i byn vid polcirkeln där han växte upp. Berättelserna är fulla av mustiga karaktärer och händelser. Det har varit och är en stor inspirationskälla.  

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

 

-Med stor nyfikenhet, måste jag säga. Jag har fått mycket uppmärksamhet i lokalmedia och positiva recensioner. Det är smått overkligt och oerhört glädjande.

 

Skriver du på något nytt nu?

 

-En nyskriven novell, Frostbiten, publicerades nu i slutet av augusti i en antologi som heter Mera kackel. Arbetet med novellen väckte lusten att skriva en novellsamling, jag har smygstartat lite smått. En annan tanke är att skriva mer om Lydia. Det är många läsare som hört av sig och vill veta hur det går för henne, vad som händer sedan. Och jag känner lust att forska vidare i Lydias universum.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

 

-Tveka inte, skriv. Låt orden flöda och censurera inte dig själv. Det är inte så dumt att låta någon som är kunnig och som man litar på läsa det man skrivit och komma med feedback. Men inte för tidigt i skrivprocessen, det kan hämma skapandet.

 

Varför ska man läsa din bok?

 

-Aftonrodnad vacker natt tar upp existentiella frågor som jag tror att många brottas med, frågor om identitet, tillhörighet, vilka roller man spelar, relationer inom familjen och till sin omgivning. Boken berör och väcker tankar.

 

Vad gör du när du inte skriver?

 

-Till vardags jobbar jag som copywriter och varumärkesstrateg på Vinter kommunikationsbyrå i Luleå. När jag är ledig från allt skrivande passar jag på att umgås med mina barn, min pojkvän och goda vänner. Jag läser och reser en hel del. Lagar massor med god mat och vilar tanke och själ med yoga och pilates. Om det är vinter, åker jag gärna skidor i skön, pudrig snö. 

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

 

-Bokälskare som tröttnat på alla deckare och längtar efter en berättelse som berör, ställer frågor och väcker tankar. Aftonrodnad vacker natt passar både män och kvinnor.