Boktitel: FYRTAL I KÄRLEK

 

Berätta om din bok!
  

Det är en samtidsskildring i realistiskt stil. Fyra kvinnor, som livet inte alltid har behandlat så snällt är huvudpersoner. De försöker börja på nytt, de vill leva ett bra liv som alla andra. Men efter misshandel, sexuellt utnyttjande, otrohet och svek är det inte lätt att vara stark Det gamla har satt djupa spår och skapar ångest. och rädsla. I en sådan situation kan det vara ett otroligt svårt att tro på framtiden, släppa taget, känna tillit och kanske älska igen.

Yvonne, Cecilia. Malin och Ellen bor i samma trappuppgång, men är inte närmare bekanta. Yvonne och Cecilia hatar varandra utan att riktigt veta varför. Glädje och sorg blandas, en äldre man tar sitt liv och en gammal dam känner sig så ensam och ledsen att hon slutar att äta. Men Ellen får en väninna precis som hon alltid önskat. Och lilla blyga Malin, som som tyst och försynt levt sitt liv i skuggan av sin sambo Mats, träffar andra småbarnsmammor och blir lite självständigare.
 

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte
den fram under skrivprocessen?
  

För många år sedan gick jag en kurs i "litterär gestaltning", En skrivarkurs. Jag älskade den kursen och uppgifterna vi hade att varje vecka skriva en liten berättelse i ett givet ämne. Dessa berättelser blev kvar i datorn för jag hade en idé om att arbeta upp dem till noveller så småningom. Men som alla vet så är det inte lätt att få något utgivet och då prioriterar man inte skrivandet. Så författandet reducerades till korta stunder då och då, det gick månader mellan varje skrivtillfälle.

Men sedan kom den där tävlingen på Forums förlag som min dotter tipsade om! Jag hade väl egentligen aldrig någon avsikt ställa upp och tävla, men plötsligt fick jag ett ämne med ramar och tidspress. Handlingen skulle tilldra sig under ett år och i nutid och det skulle inte vara en deckare, ja det fanns många regler och den skulle vara på 300 A4 sidor. Jag skred till verket, det var som att vara tillbaka på kursen, med regler och tider. Det blev en ramberättelse där ramen var fastigheten där människorna bodde. Sedan skapade jag deras öden och äventyr utifrån mina gamla figurer. Jag lade till och drog från, inte mycket var sig likt.

Men så blev det sommar och då väntade trädgården så det blev ett jättelångt uppehåll och när jag mycket senare började närma mig slutet läste jag om Vulkan, där man kunde ge ut själv. Så bra, tänkte jag och skickde in mina sidor som ett provförsök. Men Vulkan ville ha A5 format, det blev det över 600 sidor! Omöjligt att ens försöka så jag tog bort det och efter en del funderingar lämnade jag manuset till Vulkans redaktör för råd och tips, lite dyrt tyckte jag, men jag har ingen annan hobby än skrivandet så...Och jag fick bra hjälp att strukturera, ta bort och minska antalet huvudpersoner. Det blev några timmars tråkigt arbete att plocka ut flytta och sätta ihop på nytt, men samtidigt så tycker jag om att arbeta med ord och skriva så det var rätt roligt, åtminstone när jag rensat och bara hade mina fyra damer att jobba med!
 

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
  

Jag har alltid tyckt om att läsa och att skriva. Uppsats var mitt bästa ämne i skolan och som skolflicka drömde jag om att bli författare! Jag skriver nog helst om vanliga människor i dagens samhälle. Jag läser helst deckare, men själv kan jag inte skriva något sådant. Tyvärr.
 

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
  

Mina närmaste känner förstås till mitt skrivare intresse och när datorn har konstrat har jag fått hjälp av mina datorkunniga döttrar.
 

 

Skriver du på något nytt nu?
  

Inte för närvarande, men det blev ju en hel del över från manuset till /Fyrtal i kärlek/, så jag kommer nog att sätta igång med det så småningom. Det är ju så roligt att skriva, att styra och ställa i människors liv. Det får man ju aldrig i verkligheten eller hur...
 

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
  

Det är bara att sätta igång. Särskilt i dag med dator, man kan ju skriva, klippa, klistra och och flytta hur enkelt som helst. Om man tänker på hur det var förr när man fick kasta allt som blev fel och börja om från början. Skriv, fast hoppet att bli utgiven är minimalt! Skriv, men se det som en hobby så länge du själv tycker det är roligt.
 

 

Varför ska man läsa din bok?
  

Alla som skriver vill naturligtvis bli lästa! Min bok handlar om relationer, om vanliga människor, med vanliga människors tankar. Och att man kanske inte ska vara så snabb att döma, det finns ofta en orsak bakom ett handlande som kan verka helt befängt. Kanske min bok kan inspirera någon att våga se sig om, möta människor utan förutfattade meningar. Men det ingen bruksanvisning i att leva och jag vet inte bättre än någon annan.
 

 

Vad gör du när du inte skriver?
  

Vår, sommar och höst är jag mycket i min trädgård. Där finns alltid något att göra! Efter trädgårdsarbetet är det skönt att koppla av med en kopp kaffe eller ett glas vin i uterummet, medan skymningen faller. Jag är också ofta i skog och mark med min hund. På vinterkvällarna ser jag gärna på tv, men inte korkade docusåpor eller löjliga komedier! Jag ser engelska deckare, debatter, naturprogram och program om historia, konst, vetenskap ja allt möjligt som är både lärorikt och roligt. Som nu när Antikrundan är aktuell.
 

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?   

 

Naturligtvis vill jag att alla ska läsa den och tycka om den!!! Kanske någon som tycker att livet känns grått och trist. Om någon läser boken och får lite nya perspektiv på tillvaron, blir lite gladare, lite upplyft, som min svärmor sa om vissa filmer och böcker, då blir jag riktigt glad. Fast jag är glad ändå!