Boktitel: ”Förödmjukelser"

Berätta om din bok!
Romanen Förödmjukelser handlar om livet i ett litet företag och hur man förstör människor genom mobbing, härskartekniker och den lilla människans maktlöshet mot den vertikala mobbingen.
I dagens samhälldebatt pratas det mycket om olika former av mobbing, men mycket litet om det dolda förtryckande som sker på våra arbeten. Dessutom har jag försökt att undersöka skillnaden mellan offrets uppfattning och mobbarens syn på sitt agerande.
Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Det är en gammal idé från mina år i näringslivet. En händelse fick mig att börja samla på liknande händelser och vips hade jag materialet som startade skrivandet. Snart vann boken och tog kommando över mitt skrivande!

Vad får dig att vilja skriva?
Ordets makt är stor och viljan att uttrycka något med bokstäver är något som blivit både en last och ett behov. Sedan vill jag skriva om mina erfarenheter och iakttagelser och ge läsaren skratt, tårar och förhoppningsvis nya insikter.
Vad inspirerar dig?
Det som inspirerar mig är allt från ett enstaka ord till en händelse i mitt liv eller i samhället. Eftersom jag vill bli berättaren som underhåller, försöker jag hela tiden bli den som betraktar omgivningen utan att moralisera och utan att gräva ner mig i navelskådande. Givetvis är det även källforskningen som inspirerar mig och driver skrivandet med nya kunskaper och kompletterande idéer vidare mot en färdig roman!

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
Hittills inga stora reaktioner, men förhoppningsvis kommer denna roman att skapa massor med ringar i vattnet!

Skriver du på något nytt nu?
Jag knåpar på en roman om en av mina förfäder, som var indelt soldat under Finska kriget. Tyvärr har jag inte lyckats med källforskningen och har några helt vita fläckar i denne mans liv, som måste fyllas.
En annan roman ligger nästan färdig om en medelålders mans våndor efter skilsmässan och väntar på en genomgripande redigering. Dessutom knåpar jag alltid på noveller, som dels dramatiserar händelser från mitt liv och dels gör fiktion av avvikande företeelser i samhället.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Först måste man fånga en idé. Vad vill du berätta om och hur vill du att din läsare ska uppfatta det du skriver? Ska allt mynna ut i dina tankar om ett problem med den kanske självklara lösningen eller ska du avsluta med en frågeställning utan minsta svar. Gör sedan en synopsis, en ram eller ett skelett. Sedan återstår bara massor med arbete, skriv, stryk, skriv om, redigera, kontrollera, skriv, skriv och åter skriv. Romanen Förödmjukelser är den sjunde omskrivningen!

Varför ska man läsa din bok?
Jag vill ge en bild av hur verkligheten ser ut och göra det på ett underhållande och spännande sätt. Mitt sätt att skriva Förödmjukelser har avsiktligt blivit det spretiga med den verkliga vardagens naturliga  innehåll av tillfälligheter och ett händelseförlopps brist på glorifierade hjältar. Dessutom har jag tagit det nya greppet att ha två romaner i en. Först har jag berättat om livet i ett litet företag med de underliggande konflikterna. Sedan i del två glider handlingen sakta över i en kriminalroman med för läsaren förhoppningsvis en oväntad upplösning.

Vad gör du när du inte skriver?
Jag promenerar i skogen med kamera och hund, då jag är naturfreak med specialiteten att fotografera trollsländor och fjärilar. Annars slukar jag massor med litteratur och påtar gärna i min trädgård.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Psykopater, chefer som prioriterar sin maktsituation och empatilösa medmänniskor, men dessa är tyvärr svåra att nå.
Men alla som vill veta hur det lilla företaget fungerar eller inte fungerar, får en stunds underhållning med massor av dramatik i form konflikter som inte löses och sedan i del två får alla, som vill, spänning och en stunds total förvirring.