Berätta om din bok!

Min bok är en dystopisk skildring av en nära framtid, där någonting lett till att städerna ligger i ruiner och människorna är på ständig flykt. Den handlar om en grupp med ungdomar som söker sig norrut, där det sägs vara säkert.

Mellan varje "kapitel" dyker ett meddelande från det förgångna upp, och emellanåt kommer tillbakablickar som berättar om vad det var som hände, innan bokens början.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag är ganska mycket för det här med planering, så jag lade snabbt upp en mall för hur den skulle se ut, och jag kom mer eller mindre på slutet samtidigt som början. Sedan ändrade och utvecklade jag det en hel del under tidens gång, liksom mycket annat av innehållet.

Från början tror jag dock att idén kom från en vanlig bussresa med gymnasieklassen, sedan tog jag det hela vidare genom min förkärlek för dystopier och små gnuttar science fiction.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Mitt intresse för skrivandet har egentligen funnits hela tiden, men det är nu på senare tid som jag verkligen tagit tag i det hela. Jag har alltid gillat att skapa, och jag tycker att skrivandet är ett väldigt bra sätt för mig att uttrycka mig på, samt att få ut det jag har inom mig.

Inspirationen får jag från en hel del områden. Mitt stora intresse TV-spel är en stor faktor, annars finner jag mycket inspiration i låttexter och musik i allmänt, samt i film och sedan en mindre andel i böcker. Min egen vardag och de små sakerna som fyller den är även de en stor del av min inspirationskälla.

Hur reagerade din omgivning när du plötsligt var publicerad författare?

Jag hade snackat om det ganska länge, så för de flesta kom det inte som en överraskning när jag väl var där. Bemötandet har hela tiden varit positivt, även om inte alltför många har läst mina texter, och jag är själv varit väldigt hemlighetsfull med hela boken. De som dock inte visste om att jag skrev blev väldigt förvånade när jag berättade om min bok, de flesta trodde nog inte att jag sitter och skriver den största delen av min vakna tid.

Skriver du på något nytt nu?

Just i detta ögonblick försöker jag fokusera på annat, men jag har ofta så mycket idéer att jag inte kan hålla mig borta. Det blir liksom ingen fritid över alls när jag kommer igång. Jag har trots detta sedan en tid tillbaka börjat på några nya böcker, tre stycken faktiskt. Men för tillfället har jag lagt två av dem åt sidan då den tredje passar mig bättre just nu, så jag ska ge mig på den ordentligt inom en snar framtid, det behövs bara lite bakgrundsinformation och sedan har jag inte alls kommit på vad den ska handla om.

I övrigt skriver jag en del spelrecensioner, som jag lägger upp på min spelblogg, och även en del kortare inlägg om något jag finner intressant.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

För mig handlar det mesta om känsla och fantasi. Har man en drös av dessa båda ingredienserna tror jag att man kan skriva en riktigt bra bok. Det kräver förstås en större mängd tålamod också när allt skall gås igenom, och hela processen tar ju sin tid, men har man bara något att berätta om och brinner för, så är dessa problem ganska lätt avhjälpta. En sak man ska tänka på är dock att inte stressa och pressa på projektet, utan låta det bygga sig själv och flyta på i sin egen takt. Låt det hela ta sin tid, det gör ingenting.

Varför ska man läsa din bok?

Antagligen för att man gillar dystopier, science fiction, en större mängd kritik och förstås skildringar av miljö och natur, liksom händelser av det i vissa fall våldsammare slaget. Det finns lite filosofi däri också, samt ett fåtal dikter. Vackert, dystert och brutalt är tre ord som passar rätt bra. Sedan finns det förstås många tolkningar.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är ganska bra på det här med att slösurfa, så det blir lite sådant. Annars spelar jag en del, lyssnar på musik och ser på film, och sen träffar jag kompisarna emellanåt. Mycket tid läggs också ut bland bloggar och i diskussioner med vänner från andra delar av Sverige. Lite msn alltså.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Först och främst skulle det vara kul om min familj och vänner läste den, men ju fler desto bättre. Skämt åsido, ärligt talat vänder den nog sig till människor som är trötta på vissa saker i dagens samhälle, de som ifrågasätter och de som vill läsa något (om jag törs kalla det så) annorlunda och speciellt. Sedan kommer alla Västerås-bor att känna igen sig en hel del, så det skulle förstås vara trevligt om många därifrån läste den. Slutligen är det dock de med förkärlek för dystra skildringar med hopp inbäddat någonstans långt in, tillsammans med naturen, och de som vill bli överraskade emellanåt, som jag tycker ska läsa den.