Boktitel: Mannens Överlevnadsguide - 11 enkla steg till manlighet

Berätta om din bok!

Som du säkert vet finns det inte många böcker som är skrivna av män och som tar upp frågor som berör just män. Jag tycker att genusfrågor är mycket viktiga i dagens moderna samhälle och flera kolumnister har tagit upp frågan. När man läser olika tidningar eller följer den kulturella utvecklingen kan man se att vissa personer beskrivs som manliga i media. Mina grundfrågor var då ”Vad är egentligen manlighet? Vilka egenskaper har en riktig man? Vilka egenskaper saknar han? Varför handlar män som de gör? Hur kan män bete sig annorlunda? Hur kan de bli mer effektiva? Hur kan män få mer värde i sina liv?" Jag har försökt att besvara dessa frågor i den här boken. Boken handlar om konsten att vara en riktig man. Det är baserat på flera års insamling av material om män, maskulinitet och vad som gör att vissa män betraktas som mer maskulina. Jag gör inget anspråk på att boken är en bibel om manlighet men ger läsaren en möjlighet till en alternativ vinkling om manlighet.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag har tittat på samhällets utveckling senaste 20-30 åren. Som de flesta kan se är det ökad kriminalitet bland män jämfört med 20-30 år sen. Samtidigt så har jag läst att antal skillsmässor har ökat markant senaste årtionden. Många unga män växer upp utan en fadersgestalt. Det finns även många unga män som växer upp med sin pappa men att pappan är alltför upptagen med andra prioriteringar. Detta betyder att många unga killar växer upp utan att bli mognare. De vet inte riktiga betydelsen av manlighet. Många pappor har inte själva kunskapen om vad en riktig man är.

Män vill vara naturligt attraktiva personer och att andra människor ska vilja vara med dem. Vissa män lär sig olika tekniker för att bli framgångsrika men de saknar de fundamentala egenskaperna. Att bara lära sig olika tekniker är som att kasta någon i havet när de inte kan simma. De kommer ihåg att de måste röra armarna men de kommer vara så panikslagna att de gör det i fel takt och klarar sig knappast med livet i behåll. Det idealistiska sättet är istället att lära sig simma först i en bassäng med hjälp av en riktig tränare så att de inte ens behöver tänka på att röra armarna i rätt takt utan bara gör det. Boken ”Mannens Överlevnadsguide” är mycket likt detta på det sättet att boken hjälper män till att bli naturligt attraktiva och eftertraktade. De kan bygga bättre privata och affärsmässiga relationer. Genom att investera i sig själv och läsa den här boken kommer män kunna uppfylla sina drömmar och uppnå sina mål. Så jag kan säga att grundidén var färdig men att jag behövde få ner de olika stegen på papper.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag är mycket intresserad av andra människor. Att kunna hjälpa andra och kanske förändra någons liv till det bättre ger mig sann glädje.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
De flesta var imponerade att jag följde mitt hjärta och fullföljde mina mål. Visst har vissa varit kritiska och tyckte att jag skulle fortsätta på mitt trygga jobb i finansvärlden. Det gäller dock att våga lämna sin trygghetszon med jämna mellanrum för att kunna bli sitt bästa jag.

Skriver du på något nytt nu?
I nuläget skriver jag inget nytt då jag har fullt upp med att paketera mina föreläsningar och seminarier. Har dock några intressanta projekt för en ljudbok som ska komma ut under år 2011.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Hitta en författare vars skrivstil du tycker om. När du skriver din bok, fundera med jämna mellanrum, "Hur skulle han/hon skriva detta?"
Var öppensinnad i ditt skrivande.

Varför ska man läsa din bok?
Jag gjorde en undersökning under året där jag intervjuade många män och kvinnor och diskuterade ordet manlighet. Jag kunde se att många kvinnor tyckte att dagens män saknade de manliga egenskaperna. Många av personerna jag intervjuade tycker att det saknas böcker och tidningar som riktar sig till mäns välbefinnande. Detta betyder att vi har många vuxna pojkar istället för vuxna män. De är inte heller nöjda med sin vardag men saknar verktygen för att kunna förbättra sina liv. Många unga pojkar saknar dessutom goda manliga förebilder. Som du förstår leder allt detta till en del sociala problem som drabbar oss alla. Oberoende av samhällsklass!

Boken ger läsaren några enkla verktyg som kan förändra ens liv efter redan fem minuter.

Vad gör du när du inte skriver?
Jag har nyligen startat mitt företag Maziway Consulting AB som tar en del av min tid. Förutom att vara med mina döttrar spenderar jag min fritid genom att träna ett fotbollslag. Om jag inte läser intressanta artiklar och böcker. Fotboll, böcker och filmer är mina stora intressen. Jag älskar att ständigt utvecklas.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
När jag skrev boken tänkte jag främst på män i åldrarna 18-40 år som läsare. Sen var det några kvinnor i åldrarna 25-35 år som läste boken och de tyckte att boken var mycket intressant och att de olika verktygen som diskuteras i boken hjälper kvinnor också. Många män köper sällan denna typ av böcker trots deras stora intresse. Ett gott förslag är att ge dem boken som present.
Jag skulle nog säga att boken ger mervärde oberoende av kön och ålder då vi alla har våra unika önskemål och bakgrund. Med andra ord får två olika läsare ut olika saker av att läsa "Mannens Överlevnadsguide". Jag kan dock garantera att boken inte lämnar någon oberörd.