Berätta om din bok!

Drömmen blev sann – 10 författare berättar skildrar tio olika författares berättelser om sina debutböcker och deras bakgrund. Det är olika karaktärer och det finner jag intressant – att man kan vara så olika men ändå ha denna starka passion kring författandet gemensamt.

Berätta om hur idén blev en bok!

Jag kom på hela projektet den 1 januari 2009 och kontaktade redan då två författare. Lockelsen var ju att kunna skapa en sådan bok jag själv velat läsa innan jag själv debuterade som barnboksförfattare men också att man kunde få ut den på marknaden så snabbt. Jag satte en deadline med små delmål som vi författarkollegor skulle klara av och jag kan säga att processen var enormt intensiv ibland. Vi samarbetade via mailen och med många viljor hade jag ibland 15 mail om dagen att besvara och få ihop samarbetet. Jag ställde alltså frågor som varje författare fick besvara som de ville.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag får intryck av mycket och man kan nog säga att mina tankar går på högvarv hela tiden. Jag älskar att uttrycka mig i skrift och att fundera ut berättelser. Det är en magisk känsla då man skapar en karaktär och den blir levande inför en. Jag inspireras väldigt mycket av kreativa företagsmänniskor eftersom man som författare måste vara disciplinerad och driven i sitt skapande.

Hur reagerade din omgivning när du plötsligt var publicerad författare?

De reagerade nog med förvåning. Jag hade ju hunnit fylla 38 år efter att ha drömt om att bli författare i hela mitt liv. Men jag har jobbat intensivt i två år på att bli författare och jag tror på att drömmar kan besannas bara man bestämmer sig för att lyckas.


Skriver du på något nytt nu?

Jag skriver alltid men just nu i sommar står det lite i still eftersom jag målar på huset och har barn hemma på sommarlov. Men det ligger tre manus ute på granskning hos flera bokförlag som jag håller tummarna för. Det är både barnmanus och en vuxenroman.


Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Ja, läs min bok. Men skämt åsido så bör man läsa väldigt mycket. Sedan kan man inte bara tänka tanken utan måste skapa rutin och verkligen börja skriva. Jag tror att man främst måste skriva för sig själv och inte tänka på varken bokförlag eller andra läsare i första skedet. Att skriva ska vara en rolig process med tillfredställelse.


Varför ska man läsa din bok?

Det ger i inblick i den här världen. Hur är det egentligen att vara författare? Det är ju ingen glamour precis utan oftast hårt arbetande människor. Personligen var jag intresserad av hur det gick till då de andra författarna skrev kontrakt och om deras liv på något vis förändras efter deras bokutgivningar.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag har studerat litteraturvetenskap på Universitet under ett år men även sökt till fler kurser till hösten. Sedan är jag ju mor till två små barn så jag har nog jobb från morgon till kväll.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Det får gärna vara människor som redan är författare men främst är väl boken till dem som bara drömmer men inte vågar satsa på sitt skrivande. Det finns många människor som drömmer om att göra sin egen bok men aldrig gör något åt saken men idag finns det alla möjligheter till förverkliga sina drömmar. Antingen att bli utgiven via bokförlag eller ta saken i egna händer som via ett print on demand förlag.