Berätta om din bok!
Gulag Inc. är en spionthriller som rör sig i den spegelvärld som jag erfor under mina år i det f.d. Sovjetunionen. Saker och ting är inte som det skall vara i Gulag Inc. Varken myter eller sanningar stämmer riktigt, inte ens i gamla Svedala. Man kan säga att den inte är &#8221politisk korrekt&#8221.
 
Berätta om hur boken blev till! Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen? 
Det här var en baltisk filmidé från början, därefter har den stötts och blötts i mitt huvud. Men dess nuvarande form fick den under skrivarprocessen och det gick mycket snabbt, det första utkastet tog endast drygt två månader att hamra ut. Gulag Inc. av idag är en mycket större produktion än jag anade från början. Karaktärerna har definitivt fått ett eget liv och de tangerar att välla över häxkittelns kanter.
 
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig? 
Två saker: Jag har alltid skrivit. Redan när jag var barn konstruerade jag berättelser på papper och uppsatsskrivning var min passion i skolan. När jag långt senare gick på filmskola fick de verktyg som jag hade i huvudet plötsligt namn och begrepp, vilket var en total hype. Jag har hållit på med filmmanus och jag har även undervisat i filmdramaturgi. Film är min främsta inspirationskälla. Jag har dessutom skrivit politik. Så hantverket fanns där, men inte utnyttjat till fullo. Men så hände något hösten 2008, något som är ett resultat av min frustration i samband med min hemkomst 2003 efter ett decennium utomlands. Det är kampen för respekt i världens mest fyrkantiga arbetsmarknad. Jag är 47 år och i praktiken dödsförklarad i Sverige, därför skriver jag för livet, för att inte bli helt galen.
 
Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap? 
Jag rör mig i mycket små sammanhang, få människor känner till att jag skriver vid sidan om. Reaktionen har därför blivit behagligt positiv.
 
Skriver du på något nytt nu? 
Gulag Inc. har en uppföljare, Potemkinkulisserna, som ligger färdig i manusform för publicering. Den tredje boken, Maskirovka, har ett färdigt första utkast. Jag har just påbörjat en fjärde o.s.v. Karaktärerna från Gulag Inc. är uppe för sju böcker, tror jag. Min laptop går varm.
 
Har du tips till andra som vill skriva en bok? 
Gör det enkelt för dig, skriv om det du känner till, slösa inte bort krafter på att strukturera och göra research om du inte behöver det. Titta inte bakåt i manus, gå framåt. Det finns inga färdiga modeller för hur man skriver, så bli inte deppig när du läser Stephen Kings &#8221Att skriva&#8221, mycket där är sant, särskilt själva processen vid tangentbordet, men där finns även mycket strunt, som att det underlättar att vara språklärare (elitistisk goja). Så relaxa!
 
Varför ska man läsa din bok? 
Man skall läsa Gulag Inc. om man vill ha underhållning och spänning. Jag definierar inte pi i min bok, det är bara en thriller &#8211 men var beredd på undertonerna, en riktig rysare i de medelålders poliskommissariernas Sverige.
 
Vad gör du när du inte skriver? 
Jag förvärvsarbetar, jag läser faktalitteratur, jag bojkottar monopolisterna SF (går endast på bio utomlands) och jag går i skogen.
 
Vilka vill du helst ska läsa din bok? 
Alla får läsa min bok!