Berätta om din bok Dilemma!

Dilemma är en polisthriller som berättar om det som hittills inte har hänt. Polisens yttersta enheter som jagar varandra. Handlingen kom till för ca fem år sedan då jag började fundera på vad som egentligen skulle hända om bokens handling blev verklighet. Jag har jobbat 22 år som polis och arbetat på piketpolisen, som spanare samt utredare så det finns en hel del erfarenhet att hitta uppslag ur.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Boken hade en färdig handling när den började skrivas, men under tiden så växte historien.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag inspireras av att andra människor kan ta del av det som jag själv producerat. Det är en häftig känsla när man får respons och människor man inte känner har bemödat sig att läsa det jag skrivit och dessutom har en åsikt.

Hur reagerade din omgivning när du plötsligt var publicerad författare?

Reaktionen på boken blev över förväntan. Boken låg som bäst på sjätte plats på Vulkans tio-i-topp lista gällande

försäljning. Jag fick ett helt uppslag i en av landets största morgontidningar (Göteborgsposten 8/1-09) samt att den största av tidningarna inom rättsapparaten (Polistidningen) gav mig och boken tre helsidor plus en mindre artikel i lokal press. Kollegor och folk från hela landet har ringt och skrivit och det kommer fram gamla bekanta och gratulerar. Det är kul och det har inspirerat mig att fortsätta skriva. Uppföljaren beräknas vara klar i slutet av sommaren och den blir också en annorlunda thriller. Den handlar om en pensionerad ingenjör tillika rättshaverist som skall ta ut sin hämnd på staten. Han planerar att göra detta med råge och polisens organisation ställs inför stora krav. I mitt tycke en spännande bok som likväl som Dilemma ger en bild inifrån hur polisarbete går till i de olika stadierna.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Om man skall ge någon ett tips som funderar på att skriva så finns det väl egentligen inga genvägar. Att skriva tar otroligt lång tid och försök ta den tiden, man har ju egentligen inte bråttom. Kolla med släkt och vänner om de vill ställa upp och läsa manuset, det är lätt att bli fartblind.

Varför ska man läsa din bok?

Anledningen till att läsa Dilemma är att den är nog ganska avskalad från polisschabloner, detaljerna i boken är ju i stor del hämtade från verkligheten. Omdömet som många läsare har sagt är att den är mycket spännande, kul tycker jag. Då jag kan tycka att många polisböcker/filmer ger ett ganska onyanserat intryck av polisbranschen. Jag vill att den som normalt läser polisböcker skall läsa Dilemma, den är nog annorlunda än den vanliga genren.

Vad gör du när du inte skriver?

När jag inte skriver så är mitt främsta intresse musik och jag har spelat i olika band sedan barnsben. Jag är trummis i ett coverband från Göteborg och vi är ute spelar på diverse ställen.