"Jag vill andas samma luft som du!" är den första boken om sångaren, artisten, låtskrivaren och skådespelaren Pierre Isacsson. Författare är Per Wiker, bosatt i Karlstad.
Hur kommer det sig att du skrivit en bok om Pierre Isacsson?
Det är en lång historia, men grunden är att Pierre Isacsson alltid har funnits med, musikaliskt, i mitt liv. När jag var barn hade vi alla skivor både på skiva och kassett, och de spelades mycket, särskilt under loven i sommarstugan. Pierre har blivit en del av min barndom på något sätt, en länk till en tid jag allt oftare längtar tillbaka till. Hösten 2007 började jag av olika anledningar att lyssna lite intensivare på Pierre igen, och började fundera över det ena och det andra. Då upptäckte jag rätt snart att det inte fanns någonting alls skrivet om Pierre, så jag gjorde en egen sammanställning, som sedan blev en blogg - som nu har utvecklats till en bok.

Så det var alltså inte tänkt att det skulle bli en bok från början?
Nej, inte alls. Det var ett litet embryo till att börja med, som jag gjorde mest för min egen skull, men sedan växte det och när någon frågade om det skulle bli en bok och jag plötsligt hörde mig själv svara "ja" - då var det bara att sätta igång.

Vad är det för typ av bok?
Tja, det är ingen officiell biografi, det är knappt ens en biografi tänker jag ibland - utan snarare en handbok till Pierre Isacsson. En genomgång av det som finns utgivet med honom - alla låtar, skivor och så vidare. En överblick över en karriär helt enkelt.

En kort resumé då - hur såg hans karriär ut?
Han började 1966 i gruppen Country Four, som var rätt framgångsrika under slutet av 1960-talet, även om de är så gott som bortglömda idag. De låg ofta på Svensktoppen och turnerade flitigt. Sedan lämnade han Country Four och gick med i Family Four, som hade ännu större framgångar - bland annat vann de Melodifestivalen två år i rad. 1975 lämnade han gruppen för en solokarriär som resulterade i fyra skivor på lika många år. Några Svensktoppsettor blev det även på egen hand, mest känd är kanske "Då går jag ner i min källare". Efter sista skivan 1977 gjorde han sporadiska inhopp i skivbranschen, ett par singlar, några gästspel och barnskivor innan han sadlade om till skådespelare och spelade i musikaler under 1980-talet, bland annat med Riksteatern. I början av 1990-talet försörjde han sig bland annat som kryssningsvärd på båtar. Hans sista jobb var som kryssningsvärd på Estonia, natten hon sjönk, och han var en av dem som omkom. Det var en kort resumé, nästan oanständigt kort.

Berätta lite om boken
Jag går igenom hans karriär, år för år, och försöker reda ut bakgrunden till alla låtar. Musiken och särskilt låtarna är centrala i boken, oavsett om det handlar om Country Four, Family Four eller soloskivorna. Det är mycket intressanta historier, som handlar om så mycket mer än bara Pierre, egentligen. Alla dessa låtar och artister som jag lyfter fram i boken, blir små intressanta episoder eller anekdoter i sig själv. Det ena leder till det andra, och det har varit mycket fascinerande att hitta samband och berättelser från en tid som håller på att falla i glömska. Sånt fascinerar mig. Små detaljer. Kuriosa.

Har du gjort några "scoop"?
Scoop vet jag inte om man kan kalla det, men en del intressanta fynd har jag i alla fall gjort. Som hur Pierre blev upptäckt till exempel. De verkliga namnen bakom några pseudonymer har jag klurat ut också, vilket jag är lite stolt över... Sådant känns kul att dokumentera för eftervärlden. Som vem det är som egentligen döljer sig bakom pseudonymen "Per Spelman" på 1960-talet. Jag har också hittat den okända bakgrunden till några sånger, bland annat har jag lyckats spåra upp en engelsk låtskrivare som visar sig ha beställningsskrivit en låt åt Family Four, och jag har även hittat en hittills okänd låtskrivare som nu är en känd radioröst på P1 i Sveriges Radio.

Har du gjort några intervjuer för boken?
Jag har pratat med några människor som dykt upp i olika former under Pierres karriär, som Lasse Tennander, Per-Anders Boquist, Gert Avelin, Kent Malte Malmström och några till. Men fokus har som sagt varit på artisten Pierre, inte människan. Så familjen har jag i princip lämnat i fred. Nästa gång kanske...

Vilka riktar sig boken till?

Till dem som vill läsa om en intressant och spännande del av svensk musikhistoria, och få en känsla av en fantastisk epok i svensk schlagerhistoria, främst åren 1965 - 1978. Det är en bok för alla som är intresserade av Pierre Isacsson, naturligtvis, men också för alla som är nyfikna på ett stycke svensk musik- och kulturhistoria. Det kanske inte var bättre förr, men det verkade lite...enklare och ärligare på något vis.

Vem är Per Wiker?
Jag är född 1969, sambo, två barn, jobbar som strateg i Karlstads kommun. Dras mer och mer till skogen. Läser och skriver mycket - jag har alltid gillat böcker och ord. Skriver kåserier, noveller, dikter och har gett ut tre egna böcker tidigare, "Resan till september", "Humlekvällar" och "Anteckningar från dimman".

Har du några egna förebilder?
Några namn jag alltid bär med mig är Bob Dylan, Dan Andersson och Nils Ferlin. Dessa tre är en stomme i mitt liv. Gustaf Fröding, Nils Parling, Carl-Emil Englund, Gunnar Mascoll Silfverstolpe och Harry Martinsson är andra författare jag ständigt återkommer till. Townes van Zandt är en annan av mina musikaliska hjältar.

 

 

Vad ska du skriva härnäst? Har du några planer?
Jag har alltid flera projekt på gång, skrivdrömmar som ska förverkligas. Jag håller sedan länge på med en bok om Dan Andersson och Bob Dylan, men närmast för dörren står nog en bok med texter som jag jobbat med i ett par år nu, som ska sammanfatta ett år av tillvarons mysterium, med utgångspunkt i naturen.