Berätta om din bok!

”Jävla underbara diabetes” handlar om mitt första år efter att jag fick beskedet att jag har diabetes typ 2. Hur jag tog mig samman och gjorde en livsstilsomställning för att kunna klara mig utan diabetesmediciner.

 

Hur kom boken till? 

När jag fick beskedet sökte jag efter böcker som jag kunde bli inspirerad av men hittade inga. Jag hade hoppats att någon tidigare skrivit ur ett personligt perspektiv hur de hade tagit emot beskedet och ställt om sitt liv med liknande utmaningar som jag ställdes inför. När jag först började skriva ner mina tankar och upplevelser fanns inte tanken på en bok utan mer en blogg, men efter hand växte tanken på att detta skulle kunna bli en bok.

 

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen? 

När jag väl började skriva i bokform kändes idén att berätta om mitt första år som självklar eftersom det var då det mesta och viktigaste hände. För mig hade just den här boken en väldigt klar riktning redan när jag började.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig? 

Alltid när jag läser något jag tycker är välskrivet med bra innehåll blir jag inspirerad att skriva själv. När någon skriver på ett sätt där jag dras in i berättelsen och orden flyter obesvärat över sidorna. Det lockar mig väldigt mycket att se om jag kan skriva med framåtrörelse som läsaren tar till sig på samma sätt som jag gör när jag läser något bra.

 

Skriver du på något nytt nu? 

Ja, dels på en fiktiv roman som jag inte riktigt vet vart den tar vägen än, men det lutar åt det trevliga hållet, dels har jag påbörjat en idé som är en slags fortsättning på ”Jävla underbara diabetes”, men mer handlar om vad man som diabetiker med typ 2 diabetes kan tänka på i vardagslivet.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Börja skriva, har du en idé, tveka inte. Du kanske kör fast eller så håller inte idén i slutändan, men börja skriva. För du ska aldrig ta ut det negativa i förskott. Tänk om din idé håller och är en bästsäljare? På vägen kan man ta hjälp av andra som får läsa och komma med synpunkter, men då bör du själv ha gett de anvisningar vad de helst ska titta efter. Detta är extra viktigt om du låter nära och kära läsa.

 

Varför ska man läsa din bok? 

För att bli inspirerad och hoppfull att även om man fått ett tråkigt besked, diabetes typ 2, ska man inte ge upp utan göra allt man kan för att bli frisk. Man har ju bara en av sig.

 

Vad gör du när du inte skriver? 

Förutom att sköta om mig så diabetesen håller sig lugn, så umgås jag med fru och familj. Jag tycker om att laga mat och baka, läsa böcker, följa mina favoritlag i fotboll, men följer även andra sporter, frågesport och kollar en hel del på TV.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som vill bli inspirerade att det är möjligt att påverka sitt liv i positiv riktning för att må bättre. Jag tror den passar andra diabetiker eller deras anhöriga som inspirationsbok som de kan få idéer från.