Berätta om din bok!

Boken handlar om en groda. En grodman som levt ensam mycket länge i sin lägenhet, för det mesta iklädd morgonrock, och som under tiden odlat fram sina egna ofta väldigt skeva förutsättningar för sin existens. Hans vardag består av onani, att värja sig mot rösterna som hela tiden pockar på hans förnekelse av att vara utstött, och av att förkasta människorna där utanför som inte har förstått sanningen. På jobbet sitter han instängd, avskärmad från de andra, och svarar på mejl i kundtjänsten för New Age Technology, en halvstor firma som utvecklar nya roliga funktioner till hushållsapparater som blivit förvånansvärt populära, vilket provocerar honom. Det är en nådlös skildring i jag-form av en slemmig, deprimerad varelse som hade oturen att smärta kunde uppstå ur intet. Gud är enda utvägen, men Han lyser med sin frånvaro.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag satt i min ljustätade lägenhet i Eksjö 2012 när jag började fundera kring tanken: om det ska fortsätta såhär i tio år till, var hamnar jag då? På den tiden höll jag på med en skrivarkurs på distans som för mig gick ut på att sova hela dagarna och händelsevis resa mig för att skriva om små barn som inget hellre vill än att förgripa sig på förrymda gorillor från zoo i ett desperat försök att bli av med oskulden – jag rekommenderar det starkt. Jag delade dessutom lägenheten med ett älskande par som gick på gymnasiet, och det hjälpte till att stärka kontrasten mellan kärleken och ensamheten, vars lott jag visst dragit. De första anteckningarna på ”K” började här, och jag hade hunnit göra ett utkast på första kapitlet när jag träffade min fästmö Elin. Det var naturligtvis ett bakslag i mitt skrivande, men jag upptäckte så småningom att jag kunde skriva med större glädje än förut och med en större portion ironi. Man skulle allt som allt kunna säga att projektet är sått i misär, och där förblir kärnan, men är bearbetat av en person som fått ett vidare perspektiv där ljuset ingår. Jag bestämde mig för att göra ”K” till en roman den 16:e mars 2013 och har skrivit oavbrutet sedan dess.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Människans psyke kan beskrivas som ett pussel eller en byggnadsställning där varje ny kännedom placeras in för att utgöra den totala verklighetsbilden. Antingen kompletterar ny kännedom den gamla bilden och gör bygget stabilare, eller så tvingas man att tillfälligt avfärda kännedomen så att den ligger och skaver i det undermedvetna tills man tar tag i den och på något vänster lyckas återupprätta balansen. Skrivandet är processen där jag inventerar mina funderingar kring mina egenskaper som lärarstudent, gothare, bekännande kristen och ideologiskt övertygad kommunist, och formulerar svar på dem. Man kan väl säga att det är en hård nöt att knäcka.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Jag har alltid blivit uppmuntrad av vänner, familj, lärare och kurskamrater i mitt skrivande, så på den fronten är jag bortskämd, även om jag ofta använt humor som en sköld mot det mer allvarliga. Under perioden som jag skrev på det här projektet har jag mestadels varit arbetslös och inte gjort så mycket väsen av bokens innehåll annat än för min fästmö och till viss del min familj. Folk har bara vetat om att jag skriver på en mystisk bok – vad de nu kommer tycka om den återstår att se. Någon får kanske en ny bild av mig.

Skriver du på något nytt nu?

Nej. Jag pustar fortfarande ut och det är universitetsstudierna som gäller, även om jag alltid försöker göra litterärt tilltalande brandtal av skriftliga inlämningar och redovisningar. Det kommer jag aldrig ifrån. Men det kommer bli fler böcker, så sant som världen är komplicerad.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Jag kan inte påstå att det var enkelt att ro projektet i hamn, så man bör inte ta mina råd på allvar. Jag vet inte hur jag gjorde. Jag har min arbetslöshet att tacka för att jag hade tiden att ligga på 100 % under drygt ett års tid och tillslut hade jag attackerat min karaktär och hans öde från så många vinklar att det gick att visualisera helheten. Men var ihärdig, var medveten om att det är mycket jobb och låt inte projektet rinna ut i sanden. Kompromissa aldrig med kvalitén på texten för att få ut fler sidor, det är ett klassiskt tips, det känns som att man kommer någon vart men det är inte sant. Man gör det bara jobbigare och tråkigare för sig själv när man ska läsa igenom skiten.

Varför ska man läsa din bok?

Bokens huvudperson, en framtidsbild av mig själv, har beskrivits av min älskade livskamrat som ”en drunknande, skabbig kloakråtta. Man tycker synd om honom, och man vill hjälpa honom, men man vill liksom inte… ta i honom”. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Skadeglada kommer att få skratta, medlidsamma kommer att få gråta, den som gillar att vara grinig och kritisera saker kommer att bli tillfredsställd. En inblick i en äckligs liv.

Köp boken här!