Berätta om din bok!

Vi är sex författare som skriver vår barndomsberättelse fram till ungdomen och det blir en historisk dokumentation då det spänner från 1930 fram till 70-talet. Våra berättelser är från Mora, Insjön, Malung, Hedemora och Finland. Vi har alla verkat utanför Dalarna som vuxna men sedan återvänt till vårt kära Dalarna. Boken innehåller både ljusa och mörka skildringar av våra liv. Gemensamt för alla är att vi avslutar vår berättelse med att skriva om vad vi gjorde på midsommarafton 2013 för att ge läsaren ett nutida perspektiv. Till varje berättelse bidrar Margareta Dahl med en dikt. Vi är vanliga människor som vill berätta vår historia för vanliga människor och uppmuntra läsaren att skriva ner sin egen.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Allt startade med en skrivarcirkel på ABF i Leksand hösten 2012. För att komma igång att skriva föreslog vår kursledare Lotta Ålund att vi skulle skriva om vår barndom. Vi skrev några sidor åt gången och varannan vecka när vi träffades läste vi högt för varandra. Med tiden fann Lotta att materialet var så bra att hon föreslog att vi skulle ge ut en bok av det och på den vägen är det.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Vi vill berätta något och det känns givande att få dela med sig av det vi skriver. Andra människor, uttryck och händelser i vardagen inspirerar. Att trevande sätta igång för att sedan hitta flödet och bara fortsätta skriva sida efter sida är det som lockar och blir som en meditation. Att få det skrivna ordet att låta som musik.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Uppmuntrande och positivt.

Skriver du på något nytt nu?

Gruppen har börjat skriva på en ny bok där vi samlar positiva och roliga anekdoter från vår uppväxt och vårt nuvarande liv i Dalarna. Vid sidan om har vi även andra idéer på gång som t. ex. deckare och självbiografier.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Bara gör det. Kan vi kan ni. Minne föder minne så när man sätter igång börjar hjulet att snurra.

Varför ska man läsa din bok?

En fin historisk skildring av hur det var att växa upp i Dalarna från 1930 till 1970-talet. Känslofyllda vackra berättelser med uppmuntran om att inspirera läsaren att skriva ner sin egen berättelse.

 Vad gör du när du inte skriver?

Maria arbetar som projektledare på Clas Ohlson i Insjön när hon inte springer, Gunnel arbetar inom vården och resten är glada pensionärer som gör det som roar dem.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla! Gärna ungdomar för att ge dem ett perspektiv och en förståelse för hur deras förfäder hade det i sin ungdom. Äldre läsare för att känna igen sig och föda minnen om sina egna liv.

Köp boken här!