Lönnmördaren

Berätta om din bok!

Det är en biografi över Khaleds liv, en pojke som blir landet Therenias yngsta lönnmördare någonsin. Det är en fantasyroman, men innehåller väldigt få typiska fantasyinslag, utan fokuserar mer på karaktärerna - deras personliga konflikter och gråskalor.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag hade under en lång tid velat skriva om karaktären Khaled, då jag redan kände till den personen och hans inverkan på landets historia. Jag visste också att jag ville att boken skulle inledas i en skog, där broderlig lekfullhet beskrevs (jag ville också att ett eko av detta skulle avsluta boken). Ursprungligen hade jag väldigt lite planerat. Jag visste på ett ungefär vad som skulle ske - åtminstone dom viktigaste händelserna i handlingen - men under den större delen av boken skrev jag bara på ett sätt som kändes logiskt; karaktärerna hade deras bestämda personligheter, och jag lät handlingen fortskrida med detta i åtanke. Jag anpassade inte karaktärerna efter handlingen, utan tvärtom.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag har alltid velat berätta historier, och likt alla författare vill jag skriva och dela med mig av sådana berättelser som jag själv skulle vilja läsa. Jag försöker att undvika att skriva om legendariska hjältar som är utvalda av ödet att bekämpa ondskans herre, och snarare berätta om relativt vardagliga, vanliga människor som sätts i ovanliga situationer.
Jag har ett flertal inspirationskällor. Dom mörkare aspekterna av mina berättelser (och det bestämda steget bort från det stereotypiska, svartvita "alver mot orcher"-uppläget som ofta förekommer i fantasy) är inspirerade av George R.R. Martin och hans bokserie "Sagan om is och eld". En annan inspirationskälla är J.K Rowling med hennes Harry Potter-böcker. Inte för att hennes och mina böcker har särskilt mycket gemensamt (bland annat då mina utspelar sig i ett - mer eller mindre - realistiskt medeltidsliknande samhälle och hennes i en magisk, alternativ nutid), utan för att Harry Potter-serien var dom första böckerna jag verkligen älskade, och därför har dom oundvikligen präglat och influerat mitt eget skrivande.
Jag har även inspirerats av spelserien The Elder Scrolls, framförallt när det kommer till skapandet av Creona.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Min familj och nära vänner visste redan om mitt intresse att skriva, och framförallt familjen har alltid varit mycket stöttande. När Lönnmördaren väl hade publicerats och jag fått hem gratisexemplaren var dom mycket stolta, och gör allt dom kan för att hjälpa mig att sprida böckerna och nå ut till en så stor publik som möjligt.

Skriver du på något nytt nu?

Jag har börjat planera en ny bok, men fokuserar i nuläget mest på skapandet av en officiell hemsida tillägnad böckerna och Creona.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Mitt tips är att man måste hitta sin egen stil. För att citera George R.R. Martin: "Det finns två typer av författare. Den ena är Arkitekten; likt en arkitekt som ska bygga ett hus lägger han ut romanen på förhand. Han vet hur många rum det kommer att vara, och vad taket ska vara gjort av, och hur högt det ska vara, och var rörsystemen ska gå, och var eluttagen finns i varje rum. Innan han slår in den första spiken finns allt där i ritningen. Sedan har vi Trädgårdsmästaren; han gräver ett hål i marken, sår fröet, vattnar, och ser sedan vad som växer. Trädgårdsmästaren vet vissa saker, han chansar inte bara. Han vet om han planterade en ek eller en majskolv - han vet vad det är, men allt beror på vinden och vädret och hur mycket han vattnar."
Jag trodde länge att jag tillhörde Trädgårdsmästartypen, men efter alla oräkneliga fall av skrivkramp och misslyckade försök att slutföra ett projekt har jag insett att jag tillhör den förstnämnda. Jag tror att det skulle hjälpa många i deras skrivande om dom tidigt listade ut vilken av dessa två grupper dom tillhörde.

Varför ska man läsa din bok?

Förhoppningsvis känns den som en frisk fläkt i fantasygenren, något som kanske kan förvåna, uppröra, skaka om eller på andra sätt påverka läsaren. Jag tror inte att man nödvändigtvis måste vara ett fantasyfan för att kunna uppskatta den.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag tillbringar skandalöst många timmar framför datorspel. Trots att detta kommer att låta som ett stort förräderi mot författaryrket, måste jag säga att spel är det ultimata redskapet för att berätta - och uppleva - historier. När man genom böcker kan färdas till andra världar och med hjälp av sin fantasi leva helt andra liv, och genom filmer kan få dessa världar och liv uppspelade för sig, kan man genom spel vara direkt delaktig i vad som händer. Det fascinerar mig något oerhört, och är förutom skrivandet mitt största intresse.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Till en början skrev jag boken med vuxna läsare i åtanke (på grund av dess många mörka teman), men nu efteråt tror jag att den troligtvis kommer att tilltala ungdomar mer. Det är lätt skett när man skriver en bok med barn eller tonåringar som huvudroller. Detta är dock självfallet inget negativt!

Köp boken här!