Berätta om din bok!
Boken om kriminalpolisen Amanda Colt är den första i en serie om fyra där var och en av böckerna kretsar kring ett av våra fyra transportslag järnväg, väg, sjöfart och flyg och där de samtidigt tar oss med allt längre norrut i Sverige.
Just Lysande spår handlar om ett antal mord i och kring Malmö kopplade till järnvägstrafik och tågunderhåll. Bokens ena huvudperson är kriminalpolisen Amanda Colt, en ung sympatisk tjej full av energi och civilcurage i början av sin karriär, ännu något osäker på vem och vad hon vill bli när hon ”blir stor”.  Den andra huvudpersonen har en profil vars hämndmotiv växer fram ur skuggorna vartefter läsaren vänder blad. Om vår unga kriminalare är osäker på sin egen framtid så är mördaren desto säkrare på sin. Vi kommer att få följa dem bägge, på olika sätt, i ytterligare tre romaner.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
För ett par år sedan kom jag att arbeta som interimschef för Euromaint Rail i ett konsultuppdrag där jag innehade rollen som verkstadschef för en tågunderhållsdepå i Malmö under ett knappt år. Branschen var delvis ny för mig, jag rycktes med, blev tagen och klart inspirerad av miljön. Kände en sorts lockelse till dessa udda, stora och ofantligt tunga mastodonter till fordon som färdas på skenor av stål, precis som för 150 år sedan. Lokverkstaden i Malmö blev en fond som inspirerande mig till romanskrivande.
Idén var långt ifrån färdig när jag började skriva, endast någon sorts ram fanns, som var ganska så luddig och lös i kanterna. Sedan när jag satte igång att skriva växte storyn till sig, fick liv och blev nästan som en film i mitt huvud.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Mest av allt fascineras jag av ordens betydelse, hur helheten bildas från delar och hur endast några enkla korta rader kan väcka ganska starka känslor till liv.
Jag blir också hänförd av hur man kan ta ut svängarna i en påhittad historia och trots att den växer fram utifrån ens egen verklighet har man som författare makten att låta nästan vad som helst hända, det är en häftig känsla.
Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
Enbart positivt. Glädje, stolthet och stor förväntan.
Skriver du på något nytt nu?
Jag har skrivit en bok före Lysande spår, men med en helt annan handling, ännu inte utgiven. Den håller nog storymässigt, men måste putsas rejält vad gäller språk, finish och finess. Okej, kanske lite meck med storyn också, för en ökad trovärdighet.
Jag håller på med bok nummer två i ”Infrastruktur-serien”, den som kommer kretsa kring väg och vägtrafik. Denna kommer jag att ha närmare hjärtat eftersom jag är uppvuxen i en åkarfamilj samt i stort sett hela mitt yrkesliv arbetat med vägprojektering.
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Tänk gärna till ett par extra varv kring handlingen innan du sätter igång, så ökar chanserna rejält att kunna knyta ihop säcken på ett trovärdigt sätt mot slutet. Detta ”tråkjobb” i början, med kantig och karg struktur, har man igen med råge när man i själva skrivandet i lugn och ro kan ge sig hän åt det mjukare och varma som känslorna och spänningen ger.
Varför ska man läsa din bok?
Framför allt för att bli underhållen en stund, och för att komma närmare en värld som de flesta av oss inte tänker på existerar. Det man brukar tänka på vad gäller tågresor är försenade avgångar och kalla perronger. Det här handlar om något helt annat.
Vad gör du när du inte skriver?
Umgås med min familj, fru och två grabbar varav en flyttat hemifrån. Löptränar kontinuerligt och kommer att springa Göteborgsvarvet för femte året nu i vår. Spelar trummor hemma på mitt akustiska Yamaha-set samt på mina eltrummor placerade hos en god vän och musikälskare till gitarrist.
Arbetar som konsult inom management hos Trafikverket i Stockholm, där inriktningen är planering, projektering, byggande och underhåll av statliga vägar och järnvägar.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Den som vill komma bort ifrån sin vardag för en stund, och istället kika in i en spännande värld med tillspetsade skeenden och personer. Ålder spelar mindre roll, jag tror handlingen kan passa de flesta.

Köp boken här!