Meningen med män Pris: 99kr
Skicka din beställning till [email protected]

Annie och Hillevi är två neurotiska väninnor i medelåldern med tre barn vardera. När den ena är sambo är den andra singel och deras ständiga diskussion går ut på vad man ska ha karlar till. Singelkvinnan förordar sexuell frihet medan hon som befinner sig i tvåsamhet försvarar tryggheten i ett fast förhållande. Men ingen av dem är någonsin nöjd. När rollerna byts, byts också argumenten ut. Varje samtal mellan de två väninnorna mynnar ut i ett frustrerat missnöje över männen, vare sig det gäller deras frånvaro eller deras närvaro. Den frånskilda Annie påstår att hennes karriär blomstrar och att livet är som ett prunkande smörgåsbord. Hon avfärdar parförhållanden som fetmande, passiviserande, fördummande och depressionsframkallande. Det enda problemet hon har är konstant baksmälla efter alla blöta krognätter då hon spanar in lämpliga sängkammarobjekt.

Den gifta Hillevi bakar bullar och snyter ungar dagarna i ända och ids inte lyssna på Annies ytliga svammel om bantning, kläder, knull och utseende. Hon tycker att Annie är en cynisk stackare som försummar sina barn. Hillevis enda problem är hennes man som tråkar ut henne till döds framför tv-n när han inte är ute och rumlar eller jobbar över till sent på natten.

Men när Hillevi får ihållande underlivsproblem anar hon oråd och blir ivrigt påhejad av Annie att ta ut skilsmässa. Annie ger väninnan sluga råd både under och efter separationen och snart är Hillevi en fri kvinna redo att göra en rivstart i sin avstannade karriär. I samma veva träffar Annie ”Mr Right” och flyttar bums ihop med honom. Plötsligt har hon en oändlig fördragsamhet med alla de olater hos den nye mannen som hon skarpt fördömde hos Hillevis exman. Raskt lägger Annie på sig tjugo kilo medan Hillevi tappar lika många.

Det ändlösa dividerandet vevar igång igen. Vad ska man ha de hankönade till?. Hillevi löser gåtan till sist. När kvinnor har det riktigt bra, när livet flyter fram som på räls, då behöver de friktion. De skaffar sig således ett problem – en man.
Kvinnor är problemorienterade och meningen med män är således att ge dem problem de kan älta tills de är utmattade och måste ta en paus. Men det dröjer sällan länge innan de på nytt känner sig redo för smutsiga fotspår i badrummet, kvarlämnat porslin med ingrodda rester, förstörda högtider, sömnlösa nätter, en svärmor, snarkanden, kvällstidningsprassel och konstant frustration.

Meningen med män är en dråplig satir i dialogform. Via e-post, telefonsamtal, brevväxling och barsnack utgjuter sig de två väninnorna om sitt eviga dilemma – att ha eller inte ha en man. Boken är hårt kryddad med burleska situationer, giftiga iakttagelser och frän galghumor, men mitt i den porlande cocktailen av tjejmiddagar, damtidningar och tantsnusk finns ett bittert stänk av den moderna kvinnans oupphörliga dilemma: vad får kärleken kosta?

Så ser jag på boken idag:
Idén föddes av de samtal jag brukade föra med min gifta väninna när jag själv var singel. Hon beklagade närvaron och jag frånvaron av en karl. Resultatet blev en galghumoristisk slapstick som bara var ämnad att underhålla. Men även där lyckades jag reta upp stora delar av den humorlösa kritikerkåren.

Recensioner
”På ett språk som nog ibland kan chockera vissa manliga läsare” Gunder Andersson, Aftonbladet
“När Unni Drougge kommer med en ny bok blir det alltid rabalder. I Unnis nya roman är kvinnorna neurotiska cyniker som ratar förhållanden – men hatar singellivet … En på samma gång lättsam och nattsvart skildring av kärlek på nittiotalet.” Anne Ralf, Amelia
”Unni Drougge har skapat en roman som till största delen består av invektiv och könsord riktade mot eller om män … den är lättläst och hyllar kvinnors självständighet … Jag skulle kunna tänka mig att ge boken till en hunsad kvinna som behöver en puff för att sig samman och göra uppror, eller till någon som just upptäckt att maken är otrogen. Men jag skulle hålla boken långt bort från min dotter om jag hade någon” Birgitta Nilsson, Kristianstadsbladet
”Den som är specialintresserad av slanguttryck rörande det sexuella har här en guldgruva.” Daniel Erlandsson, Östgöta Correspondenten