Den som minns är min farfar Johan Larsson. Själv har jag skrivit ett förord där jag berättat lite mer om min farfar och dessutom några rader som avslutar boken.

 Berätta om din bok!

Det speciella förhållandet är att "min bok" inte är min bok utan min farfar, Johan Larssons bok. Han kan inte själv kommentera vad han skrivit för han föddes 1852 och dog 1932.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

 Min farbror, Hadar Vessby var historiker och insåg att om han kunde inspirera sin pappa att skriva sina minnen så skulle det vara värdefullt. Min farfar skriver själv så här: "… sedan jag lovade min son att tillmötesgå hans önskan har jag - bildlikt talat - haft "boken" under skärskådning och funderat på vilka "blad ur mitt liv" av de icke förseglade, som voro lämpliga att nedskriva."

Min farfars bok var handskriven i ett häfte och jag fick mina föräldrars kopierade exemplar. I mitt förord beskriver jag att jag fascinerades av det min farfar skrev och hur jag letade efter vägar att få det tryckt eftersom jag trodde att fler än jag och mina kusiner skulle vilja läsa vad min farfar skrev.

Först skrev jag in det farfar skrivit på datorn. Min farfars handstil var vacker och ganska lättläst men det var ändå inte alltid lätt att förstå. Ibland skriver ju min farfar om företeelser som vi numer inte alls känner till och då blir det ju svårt att tyda orden. Flera kusiner har hjälpt mig på olika sätt: med att tolka det farfar skrivit, med att leta bilder och med idéer.

Skriver du på något nytt nu?

 Ja, nu skriver jag på något eget även om jag inte vet om det blir något av det. Jag pensionerades för fyra år sedan och som pensionär har man möjlighet att göra sådant som det inte har funnits tid till tidigare.

 Varför ska man läsa din bok?

 Man ska läsa min farfars bok om man vill veta om hur en jordbrukare i Värmland levde och tänkte från 1850-talet fram till 1920-talet. Det är mer spännande än man kanske tror. Tänk dig att man inte kunde resa mellan Sunnemo och Karlstad utan att riskera att bli överfallen av rövare. Tänk dig också att doktorn kunde operera ett ljumskbrock men mot magsmärtor rekommenderade han kall eller varm gröt.

Om du är intresserad av hur man förr bedrev jord- eller skogsbruk är farfars bok intressant för dig liksom om du intressera dig för gammalt skrock.