Berätta om din bok

Boken har verklighetsbakgrund, men är till största delen uppdiktad. Detta är del ett i en romantrilogi där vi i den första boken möter Hanna, en ung flicka som växer upp i ett nyrikt hem under depressionsåren. Hon lever ett priviligierat liv vad gäller pengar och status men saknar ofta faderns kärlek och omtanke. Fadern är storbyggmästare och en mycket upptagen man. Modern finns där med sin omsorg, men hon avlider under tragiska omständigheter. Ganska snart finns en  ny kvinna i hemmet, en mycket ung kvinna i ålder med Hannas äldsta syskon. En svår tid startar för Hanna som kulminerar i att hon mister allt. Hon tvingas bryta upp och skapa sig en egen framtid. Detta är en roman om svek, mod och oväntad vänskap och hur en ung kvinna till slut erövrar självkänsla och respekt. Vi förflyttas till 30- och 40-talets Sverige i en berättelse full av nya perspektiv, humor och starka känslor.

Hur kom boken till?

Boken bygger på min egen mors livsöde. Från början ville jag teckna ned hennes ovanliga öde för att mina barn skulle förstå mig själv. Att växa upp med en mor som lever i två världar, den rika och priviligierades och det vanliga livet som Svensson har påverkat mig och mitt liv. Jag ville berätta och kanske förklara. Men projektet växte efter att jag gått en skrivarutbildning. Jag förstod att jag satt på en historia som kunde engagera och beröra många människor. I samband med Bok-SM fick jag mer inspiration då boken kom till final och den har vunnit pris i Telegram Förlags debutanttävling vilket sporrade ytterligare.

Vad får dig att vilja skriva?

Jag har en historia att berätta, en historia som engagerar och berör. Jag hoppas och tror att många kommer att njuta av denna historia som i djupet är tragisk men som också andas livsglädje och överlevnad.

Hur reagerar din omgivning?

Många tycker om det jag skriver och det fick jag bevis för under de två stora tävlingar jag deltagit i där jag placerat mig i topp. Min make Stefan Åberg har efter att jag börjat skriva också tagit fram ett gammalt projekt och vi debuterar faktiskt samtidigt. Vi stöttar varandra, ropar från kök till vardagsrum om synonymer, grammatik och funderingar. Ett mycket trevligt sätt att umgås! Mina arbetskamrater och chef är mycket stöttande.

Skriver du på något nytt?

Jag skriver på del två i trilogin och är snart klar med den. Här möter vi Göran, en ung man som lever ett hårt men omväxlande och många gånger spännande liv. Genom livet bär han på en stor skuld. Detta påverkar honom genom livet.
Del tre i trilogin är under planering. Här kommer Hanna och Göran möta varandra och deras olika livsöden kommer att påverka deras relation.

Har du tips?

Skriv bara, se om det blir något. Ju mer du skriver desto bättre går det. En skrivarkurs kan få upp förtroendet. Var kritisk, men lär dig också uppskatta din egen text och gilla den själv. Om du själv blir berörd av vad du skriver är det en bra text.

Varför skall man läsa din bok?

Min bok är en relativt sällsynt sorts bok i dag. Det är ingen deckare, det finns inga mord, här är inga kändisar. Det är ett kvinnoporträtt med historisk touch. Det går ganska långsamt fram i handlingen. Du skall hinna njuta, sippa på vinet eller koppen te som står bredvid och mysa med boken. För alla dem som gillar att bli berörda, som vill känna med huvudpersonen är min bok perfekt.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är utbildad Intensivvårdssjuksköterska, lärare och har Master i omvårdnad. Jag har arbetat med Intensivvård mest hjärtoperationer och som adjunkt på Universitet. Sen några år är jag Högre Medicinsk Kompetens på SOS Alarm AB. Där får jag använda mig av min rika kunskap inom vård, mitt mjuka lyssnande sätt men också min förmåga att leda och inspirera människor och ibland måste jag ta kommandot. Ett omväxlande arbete alltså.

Vilka vill du helst skall läsa din bok?

Alla förstås! Men jag tror att den appellerar allra mest på kvinnor och kanske de i min egen ålder, d v s kvinnor i åldern 30-80 år

Köp boken här!