Berätta om din bok!
Sökaren Alexander Arvidsson, som på många sätt liknar mig själv, kommer till Stockholm och börjar på Södra Latins gymnasium efter att ha bott tio år i Norge.
Han finner flera vackra flickor i skolan, men förälskar sig framförallt i Julia Söderkvist, och de blir tillsammans på en klassresa till Berlin. De är tillsammans i ungefär 16 månader och deras världar expanderar väldigt mycket i samspelet.
De försöker att balansera sina skrikande ambitioner att bli artister, hellre än att få färdigt formade arbeten, och hinner med otroligt mycket i sin relation. De tycker om att träffa vänner och att gå ut och dricka vin om de hittar någon krog med 18-årsgräns. Särskilt Lukas, som är poet, är Alexanders trogna och bildade vän. Dessutom kan han alltid åka till sin moster Rigmor De försöker att balansera sina skrikande ambitioner att bli artister, hellre än att få färdigt formade arbeten, och hinner med otroligt mycket i sin relation. De tycker om att träffa vänner och att gå ut och dricka vin om de hittar någon krog med 18-årsgräns. Särskilt Lukas, som är poet, är Alexanders trogna och bildade vän. Dessutom kan han alltid åka till sin moster Rigmor.
Sen, när skolan är slut, är det kanske Julia som inser att de inte är framme ännu. Alexander måste ta sig fram med några enkla jobb. Förhållandet tar slut och de träffar nya partners. Alexander förkovrar sig i livet, litterärt, historiskt, religiöst. Ända tills han kan börja fungera som artist. Sen, när skolan är slut, är det kanske Julia som inser att de inte är framme ännu. Alexander måste ta sig fram med några enkla jobb. Förhållandet tar slut och de träffar nya partners. Alexander förkovrar sig i livet, litterärt, historiskt, religiöst. Ända tills han kan börja fungera som artist.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Jag läste mycket redan som pojke. Mycket sagor i början. Sen läste jag allt jag kom över. Jag kunde nästan inte tänka en författare, men någonstans förstod jag nog att tillräckligt många exempel skulle kunna leda till insikt om vad en bok kunde vara. Jag tyckte om att sporta också, och ibland drömde jag mer fysiska drömmar.
Men jag läste alltid, och när jag var 19 år och hade slutat skolan, satte jag mig ned vid mormors gamla skrivmaskin och började skriva om ett ungt par. Det rörde nog upp väldigt många potentialer, och jag dansade nog tango med både Gud och djävulen medan boken sakta växte fram under 26 års tid. Den kom nog framförallt fram under skrivprocessen.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Som sagt var, läste jag mycket först, och försökte vara en bra kamrat i skolan. Förstås ville jag inte vara försagd inför flickorna, och det är nog den hemligaste drivmotorn.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
Min mamma och min mormor läste redan mycket böcker och antroposofi. Det var lite svårt att hålla reda på vilka klasskamrater som läste vad när jag även bytte skola. En tidig klasskamrat förvånade mig genom att ha rätt många pojkböcker, men sa att han läste dem i husarrest.I gymnasiet träffade jag en vän som ville bli poet. Även i filmens värld stod nog böckerna och manuskripten högt i kurs och jag gick ofta på bio. Jag kände mig nog mest stolt i förhållande till min omgivning.

Skriver du på något nytt nu?
Ja. Jag skriver redan på en ny bok, och den verkar redan spännande, en slags uppföljare på ”Bilbo” eller på ”Jack”. På Jack, efter Askungen... Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok? Börja med att bli läsare och kamrat, och börja skriva när du tror att det är lägligt.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Börja med att bli läsare och kamrat, och börja skriva när du tror att det är lägligt.

Varför skall man läsa din bok?
Mina författare var både levande och döda. Men några av dem levde, eller lever ännu. Mormor bodde nära Astrid Lindgren. Lundell sjöng och skrev och var populär bland unga läsare i Stockholm. Strindberg skrev ”Röda Rummet”, Selma Lagerlöf skrev ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” och Bjørnstjerne Bjørnsson skrev ”En glad gutt” och de var på sin tid levande kamrater. Jag hoppas vara en levande kamrat. Och död.

Vad gör du när du inte skriver?
Tja, jag lagar mat själv, dricker vin, spelar dataspel, intresserar mig för flickor, spelar och lyssnar på musik, går en promenad eller cyklar.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Troligtvis läsare som upptäcker den och tittar på omslaget och baksidan. En trummis som jag träffade hade bara läst ”Jack” av Lundell. Några sporadiska läsare skulle ge mig en bättre inkomst.

Köp boken här!