Berätta om din bok!

Boken är en spänningsroman, utspelad i Zimbabwe 2008. En svensk biståndsarbetare, Björn, hittas död i en nationalpark. Dödsorsaken tycks naturlig. Ambassadtjänstemannen Jonas Lugn hör sig för om Björns sista tid. Det visar sig att Björn genom sin flickvän har kommit i kontakt med personer som är indragna i den illegala diamanthandeln. Kopplingar finns också till en korrumperad politisk elit. Steg för steg växer sanningen fram om Björns död och det politiska våldet i landet.

Hur kom boken till?

Jag bodde tidvis i Zimbabwe från 2010. Jag hade ambitioner att skriva och fick nu tid att göra det. Det var då naturligt att placera en berättelse i en lokal miljö jag kände till. Jag har även arbetat med internationellt bistånd. Så under två halvår i Zimbabwe skrev jag huvuddelen av boken. Sedan hände andra saker och med tiden gjorde jag en del förändringar, innan manuset kändes klart.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Idén om en spänningsroman kring det politiska våldet och diamantruschen 2008 var en utgångspunkt. Även att en svensk ambassadtjänsteman skulle bli berättelsens centrum. Intrigen och händelseutvecklingen växte fram under skrivprocessen.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag är gammal journalist och har alltid arbetat med skrivande. Drömmen att skriva något ”större” har funnits i cirka 20 år. Allt skrivande är ett skapande av något nytt, något som inte tidigare existerat. Så är det även om man skriver ett reportage eller en analytisk text. Det är skapandet som är spännande, och att lyckas skapa en ”parallell verklighet” av människor och öden är fascinerande. Eftersom jag är gammal samhällsjournalist vill jag berätta om en faktisk verklighet i en skönlitterär form som engagerar och även ger förståelse.

Skriver du på något nytt nu?

Ja, jag har börjat arbetet med en roman som utspelar sig i Palestina, där jag bott en tid. I Palestina finns en oerhörd mängd dramatiska berättelser och människoöden. Där vibrerar samhället av känslor, av människans kamp för inre och yttre överlevnad, av hat och kärlek, förnedring och uppror, strid och underkastelse. Jag hoppas verkligen kunna skildra något av denna verklighet i en medryckande roman.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Det krävs nog en stark längtan, ungefär som om man älskar någon, först på avstånd och sedan steg för steg når fram till en förening. Och sedan är det det gamla vanliga, att sitta ner disciplinerat (vilket jag fortfarande inte kan). Jag försöker också lära av andra författare, men tycker att det är svårt. Råd och tips genom böcker mm är också värdefullt. Förmodligen också skrivarkurser, som jag ännu inte försökt mig på.

Varför ska man läsa din bok?

Därför att det är god underhållning, med en spänningstråd. Jag har förstått från sådana som läst den att boken också ger en inblick i Zimbabwe, dess samhällsliv, miljö, kultur och, förhoppningsvis också, människorna. Detta utan att bli tråkigt beskrivande, utan genom skildringen av enskilda människors tankar och öden.

Vad gör du när du inte skriver?

Läser och umgås med vänner. Reser också mycket gärna. Bygger och renoverar gärna, och spelar golf.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som är lite trötta på enahanda deckarupplägg, med undersökande kriminalkommissarier och kringströvande seriemördare. Spänning kan nås på många sätt, med små medel och engagerande människoöden.

Köp boken här!