Berätta om din bok.
Året då Miranda fyller tjugo, förändras hennes liv dramatiskt. Hennes trygga tillvaro som enda barnet till ett lantbrukarpar på vars gård hon arbetar som djurskötare, splittras utan återvändo. Upptäckten av Porten – en öppning till en annan värld – medför att hon möter nya utmaningar och en rad av människor med helt andra levnadsvillkor och för henne oacceptabla värderingar. Inte minst får hon uppleva att kärlek och förnuft inte följs åt.
Porten är första delen i en serie, men kan även läsas som fristående bok.
Astrid Ahlberg är veterinär som för några år sedan började skriva. Hon håller sig till fantasy-genren eftersom det är vad hon själv helst läser. Detta är hennes debutbok.

 Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Jag har alltid fascinerats av tanken att det i vår egen verklighet skulle finnas portar till andra världar, som i Narnia-serien. Utgående från denna idé har jag skapat en sådan värld där en befolkad ö utgör navet. I kommande delar länkas ytterligare världar till denna magiska men ändå verklighetsbetonade ö. Handlingen växer fram allteftersom jag skriver.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Mitt skrivande började som en form av verklighetsflykt. Jag upptäckte snart att det inte gick att sluta, det ger så mycket tillbaka. Inspireras gör jag av andra fantasyböcker, men hämtar också material från mitt eget liv och framför allt ur min egen fantasi.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
Min familj och mina syskon har redan från börjat stöttat och uppmuntrat mig. För vänner och kollegor har jag inte avslöjat något, förrän nu när boken är klar att ges ut. Positiv överraskning är den vanligaste reaktionen. Att jag gick vidare till att ge ut boken är nog mest min systers förtjänst, hon ville kunna sälja den i sin presentbutik.

 Skriver du på något nytt nu?
Jag skriver alltid på minst ett manus omväxlande med redigeringsarbete på äldre sådana. Har del 2 och 3 i serien om Ön färdigskrivna, del 4 är påbörjad, men jag skriver också på två fristående historier. Allt i samma fantasybetonade stil, där möten mellan människor spelar stor roll. Dessutom vill jag ha med djur av olika slag.

 Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Det är bara att sätta igång. Själva skrivandet är det viktigaste, upplevelsen av att skapa något. Vill man sedan ge ut boken så är det lika viktigt att manuset är korrekt språkmässigt anser jag, som att handlingen är intressant. Ta gärna hjälp här!

Jag tröttnade själv rätt snart på att skicka in manuset till olika förlag utan valde att ge ut den på egen bekostnad. Det finns flera förlag, typ Vulkan, som kan hjälpa till. Oavsett vilket man väljer rekommenderar jag starkt medlemsskap i intresseföreningen Egenutgivarna! Där får man tips och stöd likaväl som goda råd och svar på frågor av alla de slag. Själv har jag dessutom oerhört mycket hjälp av min vuxna dotter, som kan datorer och internet så mycket bättre än jag.

Varför ska man läsa din bok?
Porten har en lite annorlunda fantasystil, utan de traditionella inslagen av trollkarlar, alver, drakar, magi och så vidare. Den är skriven med fokus på personerna och deras inbördes relationer. Därför behöver man definitivt inte vara fantasyälskare för att läsa boken. Är man det minsta djurvän så kan man dessutom glädjas över vilken stor roll djuren har i handlingen.

Vad gör du när du inte skriver?
Jag har ju mitt arbete som veterinär, numera på halvtid. På fritiden bloggar jag, läser andras böcker, går långa skogspromenader med hundarna, pysslar i trädgården, umgås med familjen …

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Min erfarenhet hittills är att såväl äldre tonåringar, unga vuxna som äldre läsare gillar min stil. Det är ingen barnbok, annars ser jag inga hinder för att inte vem som helst ska kunna uppskatta den. Extra roligt är det kanske när andra egenutgivare läser boken utifrån sina egna erfarenheter, så att vi kan diskutera vårt skrivande sinsemellan. På en skrivarkurs våren 2013 blev jag god vän med en yngre, manlig aspirerande författare (Björn Wirén), som har börjat läsa in Porten som ljudbok i gengäld mot att jag hjälper honom med redigering av hans bokmanus. Sådant samarbete är både givande och inspirerande!

Besök gärna Astrid blogg, klicka här.

Köp boken här!