Berätta om din bok!
Berättelsen utspelar sig under åren 1900-1920 och handlar om min fars uppväxt i Kurland, som nu är en del av Lettland. Det var en mycket turbulent och dramatisk tid. Han upplevde revolutionerna 1905 och 1917, första världskriget och frihetskriget i sitt hemland. Han deltog framför allt i den lettiska frihetskampen mot bolsjevikerna genom att gå med som frivillig i det tyskbaltiska lantvärnet. Mot slutet bar han lettisk uniform.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Till en början skrev jag boken för min familj, framför allt för barn och barnbarn, för att de ska känna sina rötter. Jag gick igenom mängder av material – memoarer i olika versioner, gamla brev, min farmors dagbok, flera hundra fotografier.

Under skrivprocessen blev jag mer och mer fängslad av historien, nyfiken på sammanhang och orsakskedjor. Jag började läsa om revolutionerna och världskrigen. Det öppnades dörrar till nya världar! Jag gick djupare in i historien, letade i arkiv i Tyskland, reste till Lettland, sökte upp pappas hemort, intervjuade människor där. Så småningom insåg jag att den här historien även kunde fånga andra läsare än min familj.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Jag vill arbeta med ord och uttryck, testa olika sätt att ge form åt händelser och tankar, frammana en bild. Det gör mig fullständigt avkopplad. Att skriva ger frisk luft åt själen.
 
Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
Nyfiket, intresserat. När jag fått den tryckt i 10 familjeexemplar, ville även några nära vänner läsa den. Av dem blev jag inspirerad att ge ut den publikt.
 
Skriver du på något nytt nu?
Jag har fortsatt med pappas tredje memoardel, som handlar om hans vistelse i Mexiko 1926-1930. När den är klar ska jag fortsätta med den andra memoardelen – tiden i Tyskland 1920-1926. Om jag ger ut dem, vet jag inte än. Dikter skriver jag alltid, särskilt gärna haiku. Jag får se vad det blir framöver.
 
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Låt andra läsa det du skrivit – när det är klart. Låt arbetet ta tid och särskriv inte, det förstör läsrytmen. Var inte rädd att stryka och korta ned, komprimera. Kolla stavning och fakta noga.

Varför ska man läsa din bok?
För att man är intresserad av historia och mänskliga öden. Historiska skeenden och mänskligt beteende har alltid kopplingar bakåt och framåt i tiden. Det är viktigt att inte vara historielös, och att lära av historien. Har man en anknytning till Lettland, tyskbalterna eller är allmänt intresserad av krigshistoria är det också bra anledningar till att läsa boken.
 
Vad gör du när du inte skriver?
Leker och pratar med mitt älskade barnbarn. Reser gärna. Läser, umgås med familj och vänner, vistas i naturen. Jag älskar skogen och havet, precis som min far.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Historieintresserade, och alla som känner för och är intresserade av Lettland. Och förstås min familj, för att få sin historia bakåt.