Berätta om din bok!
Min bok är en självbiografi och handlar om mitt sjöliv i Svenska Handelsflottan, dvs. civila lastfartyg, under åren 1967-1977.
Den handlar dels om hur det var att vara kvinna i en mansdominerad värld som lastfartygen utgjorde.
Dels handlar den också om hur det var att vara telegrafist eller "gnista" som jag också kallades ombord, ett idag bortrationaliserat yrke p.g.a. teknikens framsteg.
Den handlar också naturligtvis om lite "hemmaliv", man hade semester och vederlagstid(kompensation för helgarbete etc) rätt länge ibland, beroende på hur länge man var ute på en båt. Min längsta "törn"(sjötid på samma båt) varade i 13 månader och då hade jag 7 månaders semester.
Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Boken var en färdig idé. Jag hade länge tänkt skriva en bok om mitt sjöliv. Att den sen kanske blev lite annorlunda än det från början var tänkt är nog en rätt vanlig process som de flesta författare råkar ut för. Det blir liksom aldrig som man tänkt sig....
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Jag har alltid haft lätt för att skriva, det är nog mitt gebit kan man säga. Jag har nog svårt för att INTE skriva. Olika saker inspirerar mig, men jag tillhör nog självbiografgenren, läser gärna andras biografier, läser överhuvudtaget väldigt mycket, har ständigt flera böcker på gång.
Det som inspirerar mig är självupplevda berättelser, men jag tycker också mycket om kåserier, att ha humor och få skratta är viktigt!
Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
Bara positivt, men jag har skrivit och blivit publicerad förr, har bland annat haft en liten lokaltidning(gratistidning), så de är nog vana.
Skriver du på något nytt nu?
Jag har börjat lite smått ja...
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Skriv skriv skriv!!! Var inte rädda för att skriva! Men gå gärna en skrivarkurs också, det ger väldigt mycket.
Jag har gått på skrivarlinje ett år, den roligaste tiden i mitt liv!
Varför ska man läsa din bok?
För att få en uppfattning om hur tufft sjölivet faktiskt är, både då när jag var till sjöss och även nuförtiden. Livet på en lastbåt är ingen dans på rosor, där är det hårt arbete som gäller, avbrutet naturligtvis av lite hamnbesök och fest ombord.
Vädrets makter kan man heller aldrig rå på, ibland hamnade man i fruktansvärda oväder utan att kunna göra så mycket när man befann sig mitt i en ocean med 10 meter höga vågor.
Att läsa min bok om hur det var att vara kvinna ombord är också viktigt, ett tidsdokument från 1970-talets glansperiod vad gällde svensk sjöfart.
Vad gör du när du inte skriver?
Eftersom jag också åtar mig att korrekturläsa andras böcker, så går en del tid till det. Annars är jag pensionär och lever livets "glada" dagar med promenader med hunden, träffa vänner och gå på lite gympa. Datorn tar mycket av min tid också. Tycker mycket om att hålla på med bilder, att designa andras omslag till böcker roar mig väldigt mycket. Älskar att hålla på med bilder! Fotograferar också mycket, med en enkel kamera som duger gott åt mig.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Alla förhoppningsvis, både sjömän och landkrabbor. Många landkrabbor har ofta inte en susning om vad det vill säga att vara till sjöss på stora lastfartyg.
Färjor och passagerarbåtar är också stora båtar där många sjömän också har sin utkomst, men min erfarenhet av dessa båtar är bara som passagerare.
Däremot känner jag många gamla sjömän som seglat i både färjetrafik och vanliga lastfartyg, där färjetrafiken ofta är en lite annorlunda "värld" än den jag var van vid från min sjötid.