Författarintervju

 1. Berätta om din bok!
  Den här boken handlar om två tyska krigsbarn, min halvbror Micke, som föddes i slutet av andra världskriget och om mig, som föddes i början. Om vara liv, som blev helt olika. Micke slutade sitt liv på golvet i ett rum på Hjorthagen endast 55 ar gammal efter åtta år som uteliggare. Jag lever fortfarande ett gott liv över 78 år gammal. Boken handlar om krigens psykiska skador, som jag försöker gestalta pa det personliga planet.
 2. Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
  Varför gick det saåsnett? Med relationerna till min bror och min mor? Man sägs ju äga sina relationer. Är det förklaringen till att jag under många år flydde till sjöss, förklaringen till min galenskap?
  I livets slutskede försöker jag begripa och göra ett slags bokslut. Så ärligt som möjligt försöker jag beskriva mitt och min brors livsöden. Två biografier som delvis löper parallellt.
 3. Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
  Jag har skrivet så länge jag kan minnas. Dikter, porr, noveller, romaner. Mest har jag skrivit skrönor om sjömanslivet.  Ibland som terapi, ibland som njutning när orden bara flyter fram. Blivit prisbelönt ett par gånger.
 4. Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
  De flesta har varit positiva. Nagra tycker att jag är för uppriktig. Sarande!
 5. Skriver du på något nytt nu?
  Jag samlar just nu uppslag till en ny skönesamling om nedskräpningen av haven.
 6. Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
  Läs.Läs.Läs. Skriv.Skriv. Skriv!!! Varje dag. Att skriva kräver mest träning, dicisplin. Mest transpiration, mindre inspiration har någon sagt. Det är sant. En skrivarkurs kan väl vara bra.
 7. Varför ska man läsa din bok?

  En gripande historia om hemlöshet och utslagning.
  Den borde vara ett inslag i den nuvarande  debatten om invandringen.

 8. Vad gör du när du inte skriver?

  Jag reser mycket. Numera mest i Indien och Asien. Sedan 14 år har jag min skrivarlya i Benaulim, Goa.
  Finns på Facebook, min författarföringen Bokanjärernas hemsida och på min blogg: www.skipperstories.wordspress.com.
  Samlar skrattande buddhor, Praktiserar zen, quigong och tachiquan varje dag. Älskar Beethovens ojämna symfonier och att laga mat(cross-food) Föreningsnörd och miljöaktiv.

 9. Vilka vill du helst ska läsa din bok?
  Socialarbetare och politiker som arbetar med social frågor. Även för dem som specifikt arbetar med invandrarfrågor borde få ut något av boken.